Koulutuskuntayhtymä jyrää lukiolaisten etuja

Jyväskylän koulutuskuntayhtymän johtokunta päättää kokouksessaan 27.1. Jyväskylän Lyseon lukion Tikkakosken toimipisteen lakkauttamisesta. Vuonna 2013 lukionsa aloittaneille koulutuskuntayhtymä on luvannut, että he saavat käydä lukionsa loppuun Tikkakosken toimipisteessä. Nykyisissä suunnitelmissa lupaukselle ei anneta enää mitään arvoa.

Tikkakosken toimipiste eli entinen Tikkakosken lukio on Keski-Suomen ainoa yksikkö, jossa on ilmailulinja. Yli puolet toimipisteen opiskelijoista käy tätä ainutlaatuista linjaa. Koulutuskuntayhtymän mukaan ilmailulinjan teoriakurssit voitaisiin suorittaa jatkossa Lyseon lukiolla. Jyväskylän isoilla lukioilla on kuitenkin ollut merkittäviä ongelmia kurssitarjonnan toimivuudessa, joten on kyseenlaista, saadaanko ilmailulinjan kursseja toimivaksi tällaisessa ratkaisussa.

Olemme Suomen Lukiolaisten Liiton Järvi-Suomen piirissä erittäin huolestuneita mahdollisen lakkauttamisen vaikutuksesta opiskelijoihin ja heidän opintoihinsa. Tikkakosken toimipisteen opiskelijakunta ei myöskään voi hyväksyä tällaista.

Opiskelijat ovat nousseet kapinaan lukiokoulutuksen säästöjä vastaan. Tikkakosken lukion opiskelijat aikovat 13.1. protestoida sulkeutumalla kouluun yli vuorokaudeksi. Protesti on suunniteltu tarkasti etukäteen koulun opiskelijoiden, opettajien ja johdon kanssa.

Välitön läheisyys käytännön harjoittelumahdollisuuksiin on tärkeää opiskelun sujuvuudelle. Ilmailulinjan toteuttaminen käytännössä toisessa Jyväskylän lukiossa ei toimisi yhtä hyvin kuin Tikkakoskella. Pitkä matka keskustasta Tikkakoskelle vaikuttaisi opiskelijoiden motivaatioon ja henkiseen jaksamiseen.

Opiskelipa ilmailulinjalla tai lukion peruslinjalla, vaikuttaisi Tikkakosken toimipisteen lakkauttaminen merkittävästi lukiolaisten arkeen. Vuonna 2013 opiskelunsa aloittaneet lukiolaiset ovat tietoisesti valinneet Tikkakosken toimipisteen suuremman lukion sijaan. Heille on luvattu mahdollisuus opiskella koko lukionsa läpi samassa paikassa. Tällaisen lupauksen rikkominen olisi täysin anteeksiantamatonta Jyväskylän koulutuskuntayhtymältä.

Tikkakosken toimipisteen opiskelijoiden kantaa ei ole otettu tarpeeksi huomioon, sillä lakkauttaminen ei palvelisi heidän etujaan millään tavalla. Taloudelliset säästöt eivät korvaa laadukasta koulutusta. Se olisi päättäjienkin hyvä pitää mielessä.

Viljami Miekkavaara, pj.

Mikaela Ranto vpj.

Suomen Lukiolaisten Liitton Järvi-Suomen piiri ry

Santeri Punnala

opiskelijakunnan hallituksen pj.

Lyseon Lukion Tikkakosken toimipiste

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Jätemaksu peritään moneen kertaan

Ilmastoasiat pöydälle, nyt!

Lyhyet

Tulevaisuuden työelämä kaipaa ”sosiaalisia nörttejä”

Lyhyet

Lyhyet 20.6.

Lyhyet 20.6.

Naisille jaetaan jatkuvasti pukeutumis- ja käytösohjeita

Työpaikalla kiusaamista ei pidä sietää

Lyhyet 19.6.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.