Koulutusta työelämän, ei hallinnon tarpeisiin

Ammatillista koulutusta on kehitettävä asiakkaiden – työnantajat ja opiskelijat – tarpeisiin, ei hallinnon uudistamiseksi. Ammatillisen koulutuksen lähtökohtainen tehtävä on tuottaa työelämään ammattitaitoista työvoimaa.

Enemmistö maan yli 300 000 vuotuisesta opiskelijasta on työikäisiä aikuisia, jotka opiskelevat ammatissa kehittyäkseen tai ammattia vaihtaakseen. Ammatillinen koulutus ei ole peruskoulun jatke vaan elinkeinopoliittinen työkalu.

Kolme neljäsosaa kaikista koulutuksen järjestäjistä on yksityisiä toimijoita, joten ammatillinen koulutus ei ole kunnallinen monopoli. Kuntayhtymien rinnalla valtakunnalliset ja vahvasti erikoistuneet toimijat huolehtivat maamme elinkeinoelämälle tärkeiden mutta pienempien alojen koulutustarjonnasta.

Yritykset tarvitsevat huippuosaajia, joiden kouluttaminen on yhtä tärkeä tehtävä kuin nuorten kouluttaminen ammatilliseen perustutkintoon. Yritysten ja opiskelijoiden erilaisiin tarpeisiin vastaavat eri tavoin profiloituneet organisaatiot.

Koulutuksen tarjonta valitettavasti kapenee, kun koulutuksen järjestäjät rahoituksen pienentyessä luopuvat vähemmän kysyttyjen tutkintojen tarjonnasta. Rahoituksesta leikataan vuosina 2014–2017 lähes neljäsosa. Tämä heikentää koulutuksen järjestäjien kykyä vastata toimialueensa yritysten tarpeisiin.

Ongelma on pahin vähenevän väestön maakunnissa, joissa ei ole varaa ylläpitää entisenlaista koulutustarjontaa.

Monien alojen osaamistarpeet hajaantuvat ympäri maan johtuen määrällisesti vähäisestä kysynnästä tai toimialan luonteesta. Näihin tarpeisiin vastaaminen ei onnistu, jos ammatillisesta koulutuksesta päätetään alueilla, jotka katsovat vain omia tarpeitaan. Samoin katoaisi kyky vastata valtakunnallisesti merkittäviin irtisanomisiin ja muutosturvatilanteisiin.

Monipuolinen koulutuksen järjestäjäverkko täydentää tehokkaasti seutu- ja maakunnallisten toimijoiden tarjontaa.

Erikoistuneet toimijat ovat myös oman toimialansa kehittäjiä ja erikoisosaajia.

Tämä kustannustehokas työnjako ja joustava toimintamalli on syytä jatkossakin turvata, jotta koulutustarjonta ja osaamisen kehittäminen eivät millään alueella kapenisi.

Pääministeri Sipilän hallituksen ohjelman mukaisesti nuorten ja aikuisten ammatillisen koulutuksen raja-aidat puretaan. Tämä linjaus ei tarkoita järjestäjäverkon harmonisoimista.

Ammatillisen koulutuksen siirtäminen tulevan itsehallinnon järjestettäväksi pakottaisi irrottamaan aikuiskoulutuksen nuorten koulutuksesta. Tämä ei ole elinkeinoelämän etu.

Petri Lempinen

toimitusjohtaja

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry

Helsinki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lukijan kuva

Lukijan kuva

Lukijan kuva

Lukijan kuva

Älä lopeta sanomasta kauniita

Vanhemmuuden tärkein taito on ymmärtää lasta

Joukkoliikennettä kehitettävä rohkeasti Jyväskylän seudulla

”Ratsastus on helppoa”

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.