Koulutustasoa ei pidä alentaa

Toimittaja Ilkka Hartio otti 30.5. Keskisuomalaisessa esille uuden hallituksen halut alentaa koulutustasoa Suomessa. Kaikki eivät näe sitä mielekkäänä, varsikaan, jos tavoitteena on vähentää julkisen sektorin kehitysvajetta.

Vajetta pyritään paikkaamaan lisäämällä kansalaisten työpanosta. Se on vain osa osuus, koska myös sillä mitä tehdään on merkitystä. Olennaista on työstä henkilöä kohti syntyvä jalostusarvo, joka yleensä kasvaa tekijänsä koulutustason kanssa. Tuskinpa kansalaisten tulotason alentaminen lisää valtion verotuloja.

Hyvästä esimerkistä käy tavoite patistaa viidesosa yliopisto-opiskelijoista työelämään kandidaatteina. Hartion julkiasemien lukujen mukaan valtio säästäisi tällöin 125 miljoonaa euroa, joka on iso summa.

Opiskelijoiden silmissä asia saattaa näyttää toisenlaiselta. Artikkelissa julkaistujen tietojen mukaan voi laskea, että kolmekymppinen maisteri saa vuodessa 9 000 euroa enemmän kuin saman ikäinen kandidaatti. Koko maan mittakaavassa asia saa kokonaan toisen mittakaavan.

Kun 15 000 opiskelijaa suoritti viime vuonna Suomessa ylemmän korkeakoulututkinnon, tarkoittaa hallituksen tavoite, että 3 000 opiskelijan pitäisi jättää opintonsa kandidaattitasolle. Heille ryhmänä se merkitsisi 27 miljoonaa euroa vuositasolla tai 19 prosenttia vähemmän tuloja.

Neljän vuosikymmenen työurassa se tarkoittaa paria omakotitaloa kultakin ja miljardia euroa yhdeltä ikäluokalta kiintein hinnoin ja palkoin laskettuna. Kannattaisiko asiaa harkita vielä kerran ja toisenkin.

Yhdeksänkymmentäluvun lamassa otettiin uutta vauhtia paremmalla osaamisella. Nyt pyritään samaan tekemällä enemmän vähemmällä osaamisella.

Ilkka Nummela

professori

Jyväskylän yliopisto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mustamaalaus ei hyödytä Uuraisia

Palautussopimusten puute on ongelma

Sateenkaariliike vahingoittaa

Lyhyet

Lyhyet

Tietoisuuden lisääminen kieli­mahdollisuuksista ei tapahdu hetkessä

Edullisempaa parkkitilaa kaasu- ja sähköautoille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.