Kristillinen koulukasvatus vahvuudeksi

Olen ihmetellyt sitä, että kouluissamme ei ole joka aamu kristillistä aamunavausta. Kun ns. suuriin ikäluokkiin kuuluvana kävin neljä vuotta kansakoulua ja kahdeksan vuotta oppikoulua, oli luonnollinen asia, että päivä aloitettiin aamuhartaudella. Näin oli vielä asiat, kun 1970- ja 1980-luvuilla toimin eri kouluissa opettajana. Aamuhartaus perinteisesti käsitti virrensäkeistöjä, lyhyen puheen ja rukouksen.

Kun nimeksi tuli aamunavaus, se ymmärrettiin niin, että hyväksi koettu aamuhartauksien perinne haluttiin edelleen säilyttää koulu-uudistuksen jälkeen peruskouluissa ja lukioissa entiseen tapaan. Seurakunnan edustajana olen pitänyt selkeän kristillisiä aamunavauksia näihin vuosiin asti ja olen saanut niistä myönteistä palautetta. Omien kouluvuosien jälkeen olemme nyt yhä muistaneet kiitollisina koulun aamuhartauksia ja niiden pitäjiä.

Monin perustein Suomi on selkeästi kristitty maa, vaikka ev. lut. kirkkoon kuuluvien osuus on prosentuaalisesti vähentynytkin aiemmista ajoista. Monet kirkosta eronneet sanovat edelleen uskovansa Jumalaan, vaikka jostakin pikkusyystä tai taloudellisesti kireässä tilanteessa ovat kirkon jäsenyydestä luopuneetkin. Pappina palvelen erottelematta ihmisiä ja siksi tiedän jotakin ihmisten eri elämäntilanteista.

Tilastollisesti kirkkoon kuulumattomiin luetaan suuri muihin kristillisiin kirkkoihin ja yhteisöihin kuuluvia ja he nimenomaan haluavat nykyistä enemmän kristillisyyttä koulukasvatukseen. Huomattavaa tässä yhteydessä on myös se, että maahanmuuttajamme ovat pääosin kristittyjä, yli 70 prosenttia heistä kuuluu eri kristillisiin kirkkoihin ja yhteisöihin.

Suomen muslimeille ja muihin eri uskontoihin kuuluville ei ole koskaan kristillinen koulukasvatus ole ollut mikään ongelma. He ymmärtävät ja hyväksyvät oikein hyvin sen, että Suomessa toimitaan maan tavan mukaan, kunhan he saavat omat vapautensa ja myös mahdollisuuden elää oman uskontonsa mukaan. Muslimit ovat myös sanoneet, että heidänkin olisi parempi elää tässä maassa, jos täällä toteutettaisiin enemmän kristinuskoa.

Haluan, että Suomessa ryhdyttäisiin pelottomasti ja reippaasti antamaan kouluissa nykyistä enemmän kristillistä arvopohjaa tulevillekin polville elämän evääksi. Silloin säilyisi ihmisyyden kunnioitus yhteiskunnan lainsäädännössä ja tunto oikean ja väärän erottamisessa.

Lauri Oinonen

sijaispappi

Keuruu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.