Kristinusko ei ole monimutkainen aate

Kun lukee vaikkapa Keskisuomalaisen Lyhyet-palstaa, ihmettelee jatkuvasti sitä, miksi ihmiset, joilla ei ole mitään kokemusta tai tietoa uskonasioista, katsovat olevansa kuitenkin erinomaisia asiantuntijoita noissa asioissa. He ovat saaneet myös päähänsä, että Raamatun totuudet eivät koske tätä päivää. No, jos niin on, niin pitää kai poistaa käytöstä koko Raamattu, ja kirkossakin kuullaan sitten saarnoja vaikkapa eri naistenlehtien pääkirjoitusten pohjalta.

Me kristityt uskomme, että Raamattu ei ole ihan tavallinen kirja, vaan se on kirjoitettu Pyhän Hengen inspiroimana kaikkien ihmisten parhaaksi. Vanha testamentti on lähinnä Israelin kansan historia, mutta sen jälkeen alkoi uusi aikakausi, ja Jeesuksen julistama rakkauden sanoma kuuluu kaikille maailman ihmisille.

Kristinuskon aate on pähkinänkuoressa: "Rakasta yli kaiken Herraa, sinun Jumalaasi ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi". Se ei ole kovin monimutkainen aate opittavaksi, mutta ehkä vaikea toteutettavaksi, koska viha on paljon suositumpaa kuin rakkaus ainakin nykymaailmassa. Jos ihmiset rakastaisivat lähimmäisiään, ei olisi sotia eikä väkivallantekoja.

Jumala ei ole tietääkseni käynyt sanomassa, että hän on muuttanut ajatuksiaan siitä, millaista on hyvä ja oikea elämä, joten ne, jotka alkavat Raamattua vääristellä, uskovat melko paljon itsestään. Toki monet julistautuvat suorastaan ateisteiksi, mikä vasta suurta uskoa vaatii. Jos katselee vaikkapa hienoa tähtitaivasta, on vaikea ajatella, että se olisi syntynyt ilman tekijää. Raamattuhan sanoo: "Hullu sanoo sydämessään, ettei ole Jumalaa". Sellaisia hulluja on ollut jopa ministeritasolla.

Ihmetyttää, miksi Jumalaa pitää vastustaa, koska onhan hän Raamatun mukaan itse rakkaus, joka haluaa vain hyvää. Pienen ihmisen mitättömän pienet aivot ovat kykenemättömät ymmärtämään kaikkea, mutta ihmisviisaus sokaisee ja estää nöyrtymästä Luojan edessä.

Monet ovat kuitenkin kokeneet uskoontulon eli uudestisyntymisen, ja jos haluaa kulkea uskollisena uskon tietä, alkaa vähitellen olla jonkinlainen asiantuntija uskonasioissa. Seurakunnilla on erilaisia korostuksia opeissaan, mutta pääopit ovat yleensä aika samanlaisia, ja Luoja meitä varjelkoon, ettei saarnastuoleista sentään ihan mitä tahansa humpuukia alettaisi julistaa.

SALME ALAPIHA Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.