Kuhmoinen kuntamarkkinoilla

Kuhmoisten kunnanhallitus allekirjoitti vuoden 2008 tilinpäätöksen vasta kolmannella käsittelykerralla, yli kaksi kuukautta lakisääteisen määräajan jälkeen. Syitä on monia, mutta pääsyy on, että kunnassa ei ole talouspäällikköä.

Tilinpäätöstiedot ovat valtakunnallisesti arvioiden hyvät. Tilikauden voitto syntyi onnistuneitten tonttikauppojen johdosta. On kuitenkin tärkeää havaita, että kunnan tulot olisivat pääpiirtein kattaneet menot ilman myyntejäkin.

Lainoja voitiin lyhentää suunnitellusti n. 1,4 miljoonalla ottamatta uutta lainaa. Poistot ja investoinnit voitiin kattaa omalla tulorahoituksella. Tästä voi päätellä, että kunnan talouden perusrakenne olisi terveellä pohjalla. Aiemmat, vähäiset, tasealijäämät kääntyivät reilusti ylijäämiksi.

Huono konserniohjaus herättää huomiota. Kuhmoisten Kunnan Vuokrakiinteistöt Oy:n taloustilanne on hälyttävä. Sen pitkäaikainen velka on suurempi kuin itse kunnalla ja sen tulot eivät kata lähimainkaan menoja. Käytännössä on kyse siitä, että kuntalaiset joutuivat subventoimaan viime vuonna vuokatalojen menoja yli sadalla tuhannella eurolla. Kunnan konsernitaseen heikkous vähentää iloa kunnan muuten hyvästä tuloksesta.

Kunnan sijoitus- rahapolitiikka on ongelmissa ja tappiollista. Syynä tähän ovat mm. v. 2006 tehdyt markkinasijoitukset. Korkomenot ja sijoitustappiot olivat yli kolme kertaa korkotuloja suuremmat, vaikka pitkäaikaista velkaa oli vain kolmanneksen sijoitettuja kassavaroja enemmän.

Sosiaali- ja terveydenhuollon nettokustannukset kasvoivat vajaan kymmenyksen joskin ne pysyivät kokonaisuutena lähes budjetissa. Kunnan oman kotihoitoyksikön kulut nousivat jälleen, nyt yllättäen n. 17 prosenttia, kun taas vanhusten laitoshoitopäivien määrä ja menot laskivat hiukan. Toimeentuloturvaan ja muuhun sosiaalitoimeen käytettiin varoja edellisen vuoden tasossa. Lasten päivähoitomenot laskivat vajaalla kolmanneksella samalla, kun lasten ja hoitopäivien määrä hiukan kasvoi. Voi arvioida, että muutokset vastaisivat Kuhmoisten laskevaa väestökehitystä samalla kun kokonaiskustannukset asukasta kohti karkaavat elelleen maan keskiarvoista.

Tilinpäätös kertoo karusti, että osa kuntalaisista näyttäisi voivan henkisesti huonosti. Sairaanhoitopiiriltä ostetut psykiatrian menot kasvoivat 50 prosenttia, kun kasvu maakunnassa oli 6 prosenttia. Se oli samalla suurin erikoissairaanhoidon yksittäinen kasvukohde sekä euroina, että prosentteina.

Tilinpäätös on kokonaisuudessaan hyvää luokkaa, mutta antaa kunnalle vain yhden vuoden talouspuskurin.

Siksi on syytä todeta jo nyt, että ellei kunta ensi vuonna saa lisää tuloja, niin sen on leikattava menojaan miljoonakädellä. Tarve niihin olisi suhteellisesti suurempi kuin oli Jämsässä äsken päätetyissä leikkauksissa.

Kunnalla on rahoitusomaisuutta jäljellä useiksi vuosiksi, mutta ongelma ei ole rahan riittävyydessä vaan siinä, että puitelaista johtuen kunta ei saisi tehdä kirjanpidollista tappiota ajautumatta myöhemmin valtioneuvoston johtamaan kuntaselvitykseen. Tilinpäätös vahvistaa Kuhmoisten neuvotteluasemaa kuntapörssissä.

KARI KESKINEN Kuhmoinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Lyhyet

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.