Kuinka uusi Jyväskylä suhtautuu kansalaistoimintaan?

Keskisuomalaisen juttu (14.4.) Kumppanuustalosta ja järjestöjen tilatarpeista herätti monia ajatuksia. Vapaan kansalaistoiminnan ja järjestöjen tiloista on maakunnassa huutava pula, ja tätä viestiä on tuotu päättäjien tietoon useissa yhteyksissä. Kyse on kansalaisten osallisuuden ja vaikutusmahdollisuuksien turvaamisesta ja mielekkään tekemisen tarjoamisesta.

Järjestöihmisenä katson toiveikkaana uuden Jyväskylän syntyyn. Yhdistymisasiakirjoista löytynee myös vastaus kysymykseen: Mikä on uuden Jyväskylän suhtautuminen kansalaistoimintaan ja kolmanteen sektoriin?

Kuntalaki velvoittaa huolehtimaan kansalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksista. Uuden Jyväskylän tavoitteena on edistää eri elämänvaiheissa asukkaiden hyvinvointia tukemalla mm: ennaltaehkäisevää toimintaa ja kuntalaisten elinikäisen toimintakyvyn kehittymistä sekä kuntalaisten omatoimisuutta ja osallistumista sekä vapaaehtoistyötä.

Kuntien yhdistymisasiakirjoissa on myös runsaasti konkreettisia velvoitteita tähän suuntaan: "Uuden kunnan tavoitteena on vahvistaa kunnan osa-alueiden asukkaiden paikallisen identiteetin ja kuntalaisvastuullisuuden kehittymistä. Kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia edistetään tukemalla asukas- ja kyläyhdistysten sekä järjestöjen toimintaa. Jyväskylän kaupungin asukasfoorumien ja Jyväskylän maalaiskunnan kyläiltojen perinnettä jatketaan ja toiminta vakiinnutetaan kaupunginosiin, taajamiin ja kyliin. Uudessa kunnassa kehitetään kuntalaisten kanssa yhdessä uudenlaisia osallistumismuotoja ja internetin hyödyntämistä laajennetaan. Demokratiatilinpäätöksen mittareilla seurataan erityisesti nuorten kuntalaisten osallistumista yhteiskunnalliseen toimintaan sekä äänestämistä vaaleissa ja myös asettumista vaaliehdokkaaksi."

Kaiken tämän jälkeen haluan uskoa että uuden Jyväskylän suhtautuminen kolmanteen sektoriin ja kansalaistoimintaan on myönteinen ja tukeva, tila- ja toimintaresursseja tarjoava sekä kansalaistoiminnan logiikkaa kunnioittava ja ymmärtävä.

Kuntien ja järjestöjen yhteistyötä sekä kansalaisten hyvinvointia edistäen,

ANNE ASTIKAINEN kehittämispäällikkö Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto ry Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Vastuu ja politiikka

Todistusvalinta ei vanhoja ylioppilaita muistele

Punamultabudjetti kasvattaa ostovoimaa

Lyhyet

Halpatyö kelpaa – ja silti sitä voi surutta moittia

Muutetaan maailmaa!

Lyhyet

Lyhyet

Uusi sairaala Nova raiteilleen

Ilmastonmuutos saadaan vielä kuriin yhteisvoimin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.