Kuka antaisi kulttuurille tilaa syntyä Jyväskylässä?

Kaiken sivutuotteena ei pitäisi joutua ostamaan olemisen oikeutta. Kulttuuria tuotetaan Jyväskylässä vapaaehtoistyöllä ilmaiseksi suunnattomat määrät. Miksei kaupunki jo havahdu ja näe tätä suurta voimavaraa?

Se raha, joka kulttuurin tukemiseen käytetään, säästetään esimerkiksi rahassa, joka kuluu nuorten mielenterveyspalveluihin. Vain itseään toteuttamaan pystyvä ihminen voi olla onnellinen. Kulttuurin tuomat elämykset vapauttavat sekä tekijöitä että kokijoita olemaan itsenäisiä, vapaita ja ajattelevia ihmisiä. Ihmisiä, jotka uskaltavat olla onnellisia ja kuluttaa niitä harvoja asioita, joiden kuluttamiseen kannattaa kannustaa - aikaa ja vaivaa.

Kokoontuminen ja kulttuurin tuottaminen on kuitenkin ajettu ahtaalle näennäisen tilanpuutteen takia. Vanhat nuorisotalot on purettu parkkipaikkojen tieltä ja kaikissa yhteisissä tiloissa oleminen maksaa. Nuoria ja tekijöitä on helppo ajaa pois kauppakeskusten käytäviltä ja kalliista vuokratiloista.

Ketä enää palvelee onneloiden katkeamaton rintama kaupungin laidalta toiselle? Missä voivat kokoontua ihmiset, jotka luovat Jyväskylästäkin kauniimman kaupungin asua? Olisiko mahdollista saada kaupungilta kulttuuritalo, joka olisi vapaasti itsenäisten kulttuurintuottajien ja järjestöjen käytössä? Paikka, jossa jyväskyläläiset voisivat viihtyä taiteen ja toistensa parissa - viihtyä paremmin Jyväskylässä.

Sananvapauden osana tulisi saada koota yhteen kulttuurin kuluttajia; luoda näyttelytilaa ilmaiselle silmänruoalle. Paras tapa tavoittaa aktiiviset ja kulttuuria kaipaavat ihmiset, on saada ilmoituksia ja julisteita esille julkiseen tilaan. Jos tämä julkinen tila ei voi olla roskisten kylkiä ja lyhtypylväitä, niin ei liene mahdotonta luoda ilmoituksia varten tarkoitettuja seiniä tai mainospylväitä, joita pienemmissäkin kunnissa osataan hyvin hyödyntää. Eikö Jyväskylä huomaa, miten paljon ilmaista työtä viihtyvyyden ja onnellisemman elämän eteen tehdään täällä ihan ilmaiseksi? Miksi kulttuurin tekeminen tukehdutetaan?

Tahdomme vapaata kaupunkitilaa, tee-se-itse-kulttuuria ja ei-kaupallista ilmoitustilaa.

PALOMA HANNONEN Grönioni - Jyväskylän vihreät nuoret ja opiskelijat Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Julkisen terveydenhuollon vastuunkanto on teoreettista

Joku tolkku pitää olla taloustalkoissakin!

Huonoja termejä

Lyhyet 5.7.

Lyhyet 5.7.

Lyhyet 4.7.

Orjuuden ja sorron varjo on pitkä ja synkkä

Luonto kutsuu! Ei siis enää tekosyitä!

Kansanedustaja Jouni Kotiahon kolumni: Vihervasemmisto on uhka sananvapaudelle

Voiko hallitus jakaa rahaa lainvastaisesti?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.