Kuka oikein joi meidän viinat?

Lehteen ilmestyy ajoittain mittavia artikkeleita alkoholin yhä lisääntyvästä kulutuksesta. Näin oli myös 8.4. Jyväskylä sai kyseenalaista mainetta olla johtavassa asemassa. Toivoa sopii, että tuleva suur-Jyväskylä putoaa hännille.

Asia paljastuu koko kaameudessaan pienellä laskutoimituksella. 85 400 kansalaista on lipittänyt vuodessa puhdasta alkoholia yhteensä lähes miljoona litraa! Se tekee melkein 1 000 kuutiota.

Meidän huushollissa tuo keskiarvo tekisi 3-4 ämpärillistä. Vaan eipä sitä ole täällä näkynyt, kuten ei juuri kenenkään tuttavankaan perheessä, vaikka heitä aika paljon kaupungista tunnenkin. Jonkun muun kulutuksen täytyy siis olla huippuluokkaa, koska laskennassa sinne on lisättävä muiden "juomattomat" viinat.

Ellei kysymys olisi todella suuresta ongelmasta, voisi asian päivittely julkisessa sanassa jo hymyilyttää. Kerta toisensa jälkeen ollaan huolissaan huonosta kehityksestä, haastatellaan asiantuntijoita ja esitetään hienoja teorioita, miten kansa oppii valistuksella hyville juomatavoille. Mikä on ollut näitten toimien seuraus? Se, että kulutus kasvaa!

Suorastaan koomiselta tuntuu maininta, että raittiusliike kuuluu menneisyyteen (Keskisuomalainen, pääkirjoitus 9.8.). Moralisointi, holhoaminen ja puhe raittiudesta ovatkin ne pahat asiat, joita tulee karttaa! Missä on suhteellisuustaju? Kaiken pahan alku alkoholipolitiikassa on vapaus. Siitä on jo vahva näyttö, mutta vapaus ilman vastuuta on hirvittävän vaarallista.

Kuvitelkaamme jotain muuta kansallista onnettomuutta, joka yhtäkkiä alkaisi kaatamaan kansaa samassa mittakaavassa. Jokainen kivi ja kanto käännettäisiin, että saataisiin katastrofi jo ennalta torjuttua. Mutta "kuningas" alkoholin edessä ollaan täysin avuttomia.

Raittius ja terveet elämän tavat jälleen kunniaan! Alkoholi pois kaikkialta niin pitkälle kuin se on mahdollista. Lasien kilistelemisen lopettaminen voisi olla jo oikean suuntainen signaali. Kenenkään elämä ei tuhoudu raittiudesta.

PAAVO LIEVONEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Vanhemmat ja koulu ovat lasten osallisuuden vahvistajia

Eroon meluisista vesiskoottereista

Sanojen alkuperä jää liian usein hämäräksi

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Raamattuun ei ole oikotietä

Avaimia Raamatun kohtien oikeaksi kääntämiseksi

Loukkaava puhe ei ole kenellekään sopivaa

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.