Kuka vie vanhuksilta?

Parhaat ihmiset on valittu kunnassa tärkeisiin tehtäviin, samoin poliitikot. Kun suunnitellaan ja luodaan lakeja, pitää ajatella, kenelle ne tehdään, miksi, ja miten ne käytännössä toimii. Työtä tehdään toisten, kunnan ja maan hyväksi, ei omaksi eduksi.

Miksi kaikki valittavat! Miksi heikompiosaisia sorretaan? Vanhuksia ja muistisairaita lennätetään sinne ja tänne. Eikö organisaatiota osata? Missä mättää, kun selvää asiaa ei ymmärretä, eikö päässä ole virtaa?

Mummo viettää nyt viimeisiä päiviä vanhainkodissa. Elämäntyönsä ja voimansa antoi kunnassa virkailijana. Hänelle luvattiin kodinomainen huone, koska ei ole lähiomaisia ja apu päivän askareisiin on tarpeen. Hän maksaa olemisestaan ao. paikassa. Hänellä ei ole mitään. Jos ystävät ostavat hänelle vaikkapa ulkoiluvaatteet, ne häviävät. Hänelle ei voi viedä mitään, kaikki häviää.

Tuttavat eivät löytäneet hänen kuulolaitteitaan vaikka käänsivät koko huoneen ylösalaisin. Kyllä ne siellä on, sanoi hoitaja. Mutta ei näyttänyt missä.

Elävän ihmisen omaisuutta ei saa hävittää, vaikka hän olisi vähän pimpo. Se on rikos, sanoi poliisi. Hiljainen, kuulematon hoidokki on parempi kuin kuuleva ja vaativa. Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää. Päättäjät ja virkailijat kuinka haluaisitte teitä hoidettavan?

Salme Kuusela

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Pienet kunnat ahdingossa

Joogit vastasaunan lauteille

Lyhyet

Lyhyet

Kuka lopulta kerää rahat vappusatasiin?

Haasteina oppilasmäärä ja kiinteistön soveltuvuus

Tulevaisuus vaatii tekoja

Lukijan kuva

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.