Kukaan ei saa syrjäytyä

Ylen tekstiteeveen NHL-tulospalvelua hakiessani 19.1. silmiini osui seuraava uutinen: ”Puoluejohtajien mielestä kaksi asiaa nousee yli muiden suurimpana sisäisen turvallisuuden uhkana: syrjäytyminen ja eriarvoistuminen.”

Viittomakielisenä sekä kieli- ja kulttuurivähemmistön edustajana kyseinen uutinen ei tullut yllätyksenä. Sain nuoruudessani taistella kynsin hampain oikeudestani äidinkieleeni ja kulttuuriini.

Kun lopulta löysin identiteettini viittomakielisestä yhteisöstä, voimaannuin ja pääsin sanomaan hyvästit syrjäytymisen ja eriarvoistumisen tunteilleni. Kulutin ennen voimaantumistani yhteiskunnan varoja kolmen vuoden terapiakäynneillä. Olen kirjoittanut kokemuksistani kirjan ”Viiton – olen olemassa”.

Lähipiiriini kuuluu kaksi henkilöä, joita syrjäytetään työpaikoillaan. Ei anneta tarpeeksi työtunteja, sellaisia tehtäviä, jotka vastaisivat heidän pätevyyttään. Eikä heitä arvosteta. Heidän ääneensä on reagoitu olankohautuksella. Ei uskota heidän mahdollisuuksiinsa.

Tämä riipaisee sydäntäni. Näen heidän silmistään epätoivon ja turhautumisen, mistä voi kehkeytyä salakavalan nopeasti syrjäytyminen yhteisöstä.

Kun halutaan kitkeä syrjäytyminen ja eriarvoistuminen pois, tulee astua ruohonjuuritasolle ja kuunnella kärsineiden kokemuksia. Siis ihan oikeasti aidon kohtaamisen myötä, ei puhetasolla lööpeissä. Tarvitaan yhteistä kieltä. Mielessäni on Nelson Mandelan viisas ajatus:

”Kun puhut toiselle ihmiselle kielellä, jota hän ymmärtää, keskustelu jää pään tasolle. Kun puhut hänen kanssaan hänen omalla kielellään, kosketat hänen sydäntään.”

Toivon puoluejohtajilta ja puolueilta sanojen mittaisia tekoja lähestyvien vaalien kynnyksellä. Meitä kokemusasiantuntijoita tulee kutsua mukaan työryhmiin. Ei tarvitse olla edes lukion pitkän matematiikan suorittanut ymmärtääkseen, että satsaaminen syrjäytymisen ennaltaehkäisevään työhön maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin.

Juhana Salonen

kirjailija

projektitutkija

Jyväskylän yliopisto

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tehoa opettaja- koulutukseen

Vaietaan siis tästä

Vanhukset ja hyvinvointivaltio

Lasten eriarvoisuus on hyvinvointivaltion häpeä

Terveellistä, vastuullista ja maistuvaa opiskelijaruokaa

Lyhyet

Lyhyet

Isot ja pienet asiat sekaisin

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.