Kulissit ja maanpuolustus

Sammakot tanssivat puhemyllyssä, kun puolustuspäätöstä availlaan huonon valmistelun jälkeen.

Ei tätä maata kulisseilla puolusteta, sanoo puolustusministeri torjuessaan varuskuntien paketoinnin arvostelun erityisesti koillisen kulmalta, missä taisto on aina käynyt ankarana.

Pahasti sanottu, kun varuskunnat ja niitä ympäröivät maakunnat luovat juuri sen henkisen selkärangan ja tahtotilan, johon puolustusjärjestelmämme perustuu.

Sotaväen uudelleen järjestelyn hyvät ja pahat näkyvät ja kuuluvat muutenkin puolustuspuheissa.

Kun perusteita näinkin dramaattisiin muutoksiin etsitään ja kysellään, on syytä ihmetellä päätöksentekojärjestelmän vastuunpakoilua politiikkojen osoitellessa puolustusvoimia ja sotilasjohdon pitäessä päätöksiä puhtaasti poliittisina. Paikalliset kansanedustajat kyselevät toisaalta, miten tässä näin pääsi käymään, ilman parlamentaarista valmistelua ja parempaa tietoa tapahtuneesta.

Raha ratkaisi, kuuluu ääni pimeydestä. Entä nyt, kun taannoiset 200 miljoonan euron arvoiset Hornetien ohjushankinnat lankeavat realisoitaviksi? Pitkän kantaman ilmasta maahan ohjuksilla oli muistaakseni määrä kompensoida miina-aseesta luopuminen ja korvata pitkän kantaman tykistöä. Onko nyt aika käynnistää tällainen korvaushankinta ikään kuin ivaamaan raskaita alas ajoja ja säästöjen tarpeellisuutta?

Minulta on kysytty, kertooko ohjushankinta enemmän kansainvälisistä ja liittoutumiseen liittyvistä valmisteluista kuin oman maan puolustukseen tarvittavasta välineistöstä. Raha riittää vain muutamaan Hornetin varustamiseen näillä aseilla ja entäs sitten oman maan puolustus?

On kysytty myös sitä, ollaanko luomassa Libyan kaltaisen iskun kykyä myös Suomelle, etteivät ilmavoimien tehtävät jäisi pelkäksi kaarteluksi vihollismaan taivaalla.

Missä ovat karismaattiset komentajat ja vahvat poliittiset vastuunkantajat, kun puheet ovat puuroutuneet epäselväksi jahkailuksi ja sanoja ei osata enää käyttää niin kuin ne sanotaan? Kentällä kiehuu eikä kukaan oikein tiedä, miksi ollaan tekemässä peruuttamattomia muutoksia. Rahastako vai rakkauden puutteesta?

Joskus on vain pakko, sanotaan, joskus taas on sitouduttu peruuttamattomaan ilman yhteistä neuvonpitoa, johon Suomessa on totuttu parlamentaarisin komiteoin ja selonteoin.

LARS-OLOF FREDRIKSSON

majuri evp, YTM

Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Todellisia työllisyyspoliittisia uudistuksia odotellessa

Pöllyttämisen sijaan tekoja

Lyhyet

Kaikki päätyi silppuriin

Lyhyet

Rasismi ei poistu vain nimiä viilaten

Mielipide: Häiritsevä ajomelu varsinkin öisin on vakava terveyshaitta

Lyhyet: Lutakossa spuget jaksavat rällästää

Mielipide: Kertokaa meille, mitä kaupungistamme puuttuu

Mielipide: Taitetusta indeksistä ei ole paluuta palkkaindeksiin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.