Kuljemme valoa kohti

Kirkkoisä Augustinus mietti, mitä oikeastaan on aika, kun sen osat ”eivät ole”. Menneisyys ei ole enää, tulevaisuus ei ole vielä, vain nykyisyys ”on” ja sekin vailla kestoa.

Hän tuli johtopäätökseen, että ajan luonne selittyy meille musiikin keston tajuamisella.

Augustinuksen mukaan aika muodostuu kolmen osatekijän vaikutuksesta: menneisyyden nykyisyydestä muistissa, nykyisyyden nykyisyydestä havainnossa ja tulevaisuuden nykyisyydestä odotuksessa.

Ihmisen sielu, mieli, kokoaa ajan virraksi, joka juoksee tulevaisuudesta menneisyyteen kestoa vailla olevan nykyhetken ylitse. Kuljemme ajan suhteen siis vastavirtaan.

 

Elämme nyt 150 vuoteen vakavimman pandemian keskellä. Menneet viisi pandemiaa olivat ryssänkuume vuonna 1890, espanjantauti vuonna 1918, aasialainen vuonna 1957, hongkongilainen vuonna 1968 ja sikainfluenssa vuonna 2009. Tämä sukupolvi alkaa varmaan uuden ajanlaskun, ennen ja jälkeen koronan.

Herää kysymys: Jos luonto kerran tarvitsee suojelua meitä vastaan, niin tarvitsemmeko me vastaavasti suojelua luontoa vastaan? Näyttää siltä, että luonto kyllä pystyy suojautumaan meiltä.

 

Kaikesta huolimatta luonnon ikuinen kiertokulku jatkuu. Me saamme edelleen luonnolta, auringolta, sekä ajan että vuodenaikojen ja vuorokaudenaikojen rytmin.

Luonto itsekin elää aurinkorytmeistä. Yksi päivä on yksi elämä. Heräämme aamulla ja illalla nukumme pois.

Auringon voima on valtava. Vaikka sen säteilystä osuu maan pinnalle vain yksi miljoonasosa, se riittää synnyttämään ja ylläpitämään maapallon kaikki nykyiset elämänmuodot.

Elämämme nykyisistä rajoituksista huolimatta me kuljemme kohti valoa, kohti kevättä. Aurinko herättää meidät aamuisin lintujen musiikkiin, kun se alkaa valollaan pyyhkiä maapallomme pintaa.

Jossakin on aina aamu. Aurinko on kuin kapellimestari, joka sädepuikollaan nostattaa pitkin pallomme pintaa siirtyvät aamun iloiset äänet, lintujen musiikin.

Muistakaamme koronakeväänäkin, että kun kuljet kohti valoa, varjot jäävät taaksesi.

Pertti Peltola
Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Hallituspuolueet lentoja vastaan

Liikenne- puisto on tarpeen!

Onneksi Hakkaraisen tietämättömyys pääsee julki

Lomautukset ovat väärä säästö

Lyhyet

Miksei Linkillä lento- asemalle?

Lyhyet

Uutissuomalaisen debatti: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle, varoittaa Risto Murto – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.