Kulkutauti yltyy, kovenevatko lääkkeet

Taas ovat nuoret kuskit vieneet kavereitaan hautaan ja teho-osastolle idioottimaisella ajollaan. Joillakin kävi satumainen säkä; poliisi sai heidät kiinni lähes 200 nopeuksista ennen kuin mitään lopullista tapahtui. Nämä asennenyrjähtäneet saavat kiittää poliisia hengestään.

Eikö liikenneasioissa ole jo näperrelty ihan tarpeeksi? Patteja ja ympyröitä on rakenneltu jokaiseen trendikkääseen kylään. Mummoille ja vaareille suunnitellaan ylimääräisiä lääkärintarkastuksia ja ajokokeita. Mopoautojen kuskit tulisi saada autokouluun ja inssiajoon. Sumuvaloja ei saa käyttää edes hirvien metsästysaikana. Kännykkä kädessä on sakotettava rike. Nopeusrikkeistä sakotetaan entistä herkemmin. Nuorten kuljettamissa autoissa ei saisi juoda kaljaa eikä istua juovuksissa. Navigaattorin käytöstä autossa on vaadittu yleispäteviä ohjeita. Alkolukkoa suunnitellaan pakolliseksi. Rekkoja pitää kaventaa viisi senttiä jne. Asennevammaan näillä ei ole mitään vaikutusta.

Sakkojen muuntorangaistuksen poisto oli virhe. Moninkertaisia rattijuoppoja on turha sakottaa. Eiväthän he niitä maksa, kun siitä ei seuraa mitään. Ulosotostakaan tuskin saadaan mitään. Korkein oikeus on vasta äskettäin tehnyt ennakkopäätöksen auton menettämisestä toistuvien rattijuopumusten takia. Toivottavasti tämä linjaa käräjäoikeuksia tästä eteenpäin.

Kun tauti pahenee, niin lääkkeet kovenee. Rattijuoppojen osalta Korkein oikeus meni jämäkämpään suuntaan. Nuorten osalta ei konkreettista ole tehty vieläkään. Koska valistus ei jakeluun mene, pitäisikö ajokortti-ikää nostaa ja odotella, että järki kasvaisi? Vai keksiikö joku paremman konstin? Eikö jo viimein olisi aika etsiä todella vaikuttavia toimenpiteitä ja jättää näpertely kahvipöytiin? Vaihtakaa hyvät päättäjät ja virkamiehet järjen valoon ainakin uusi säästölamppu, jos vanha hehkulamppu on jossain vaiheessa palanut!

JARMO JÄÄSKELÄINEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Kaupunkipyörät ovat osa joukkoliikennettä

Avoimen väylä yliopistoon uhkaa maksutonta koulutusta

Luonnonkukkia Jyväskylän viheralueille

Lyhyet

Britannian pääministeri kokeilee rajoja

Ihmisen erityislaatu, onko sitä?

Lyhyet

Hallitus hakee fokustaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.