Kulttuuri on kukoistanut myös ilman kristinuskoa

Pastori Kari Hämäläinen kirjoittaa (KSML 30.11.) uskaltavansa väittää, että kaikkein suurin vaikuttaja Suomen kansaan ja siihen hyvään, mistä me nyt saamme nauttia, on ollut kristinusko ja Raamattu.

Hämäläinen kuvailee kirjoituksessaan, kuinka evankelis-luterilainen kirkko vastasi pitkän aikaa lukutaitotyöstä ja koska lainsäädäntömme pohjalla ovat Jumalan kymmenen käskyä, on kristinuskon ihmiskäsitys lähtökohtaisesti aivan erilainen kuin humanistinen, ateistinen ja sekulaari ihmiskäsitys, jollaista hän näyttää pitävän kelvottomana.

Eikö Hämäläinen ole huomannut, että Kaukoidässä on kansoja esimerkiksi Etelä-Koreassa ja Japanissa, jotka ovat menestyneet lukutaidossa ja muussa edistyksessä ilman Raamattua ja kristinuskoa?

Ja että Raamatun kymmenen käskyä ovat yleisluontoisia elämänohjeita, joita on ollut samankaltaisina monilla kansoilla ilman Raamattua – eikä Mooseksen nimiin laitettu ollut edes historian ensimmäinen.

Suomalaisten ja eurooppalaisten lukutaitoon kristillisellä kirkolla oli eittämättä osuutensa. Sitä ratkaisevampi kuitenkin oli kirjapainotaidon tuoma edellytys tuottaa suurelle yleisölle sellaista kiinnostavaa luettavaa, joka olisi muutakin kuin uskonnollista. Maailma alkoi avautua uudella tavalla löytöretkien, optisten keksintöjen ym. jumalattomien juttujen ansiosta.

Kun kirkon määräysvalta alkoi murentua valistuksen myötä, uskallettiin harhapoluille. Niiden myötä tuli vähitellen se uusi aika, joka on mahdollistanut ylenmäärin asioita, joita uskonnollinen ajattelu on aikansa yrittänyt estellä.

Mitä tulee lukutaitoon, en tiedä, osasiko Jeesus lukea. Kirjoittaa hän ei ainakaan osannut. Siksi toiset ihmiset kirjoittivat hänen tekemisistään ja puhumisistaan.

Islamin uskon luoja profeetta Muhammed ei osannut kirjoittaa, hän saneli kirjurille. Lukeakaan hän ei tietojeni mukaan osannut.

Esko Aspivaara

Savonlinna

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.