Kulttuurista hyvinvointia

Sote-uudistuksen myötä sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät lähitulevaisuudessa maakuntahallinnolle. Kuntien keskeisiä tehtäviä on jatkossa koulutuksen lisäksi kuntalaisten hyvinvoinnin ja asuinviihtyvyyden lisääminen. Tässä kulttuurilla ja taiteella on tärkeä rooli.

Kulttuurin ja taiteen hyvinvointia edistävistä vaikutuksista on olemassa nykyisin paljon tutkimustietoa. Erilaiset yhteisölliset ja osallistavat kulttuurin muodot ennaltaehkäisevät syrjäytymistä ja terveydellisiä ongelmia. Kulttuuri ja taide tarjoavat myös yksilötasolla ihmisille elämyksiä ja mahdollisuuksia nähdä asioita uudella tavalla.

Kulttuuri ja taide ovat vetovoimatekijöitä, jotka tekevät kaupungista viihtyisän ja houkuttelevan niin asukkaille, vierailijoille kuin yritystoiminnallekin.

Jyväskylän on pidettävä huolta ja kannustettava kulttuuritoimijoitaan ja taiteilijoitaan. Kaupunki voi tarjota tilojaan edullisesti tai ilmaiseksi kulttuurikäyttöön. Prosenttiperiaatteen käyttäminen kaikessa julkisessa rakentamisessa tulisi olla lähtökohta.

Kankaan alue toimii tästä hyvänä esimerkkinä. Jyväskylän olisi vihdoin aika saada myös nykystandardit täyttävä konserttisali Paviljongin yhteyteen.

Laadukkaat kulttuuripalvelut ja monimuotoinen kulttuuri- ja taidetarjonta lisäävät Jyväskylän ja samalla koko maakunnan vetovoimaisuutta ja hyvinvointia.

Niina Simanainen

YTM, opintoasiainpäällikkö

kulttuuripolitiikan jatko-opiskelija

kuntavaaliehdokas (vihr.)

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Ei auta pelkkä raha ja mitoitus

Numerot kertovat aina ihmisistä, kokoomus

Ken on syyllisin?

Vähäpäästöiseen liikenteeseen Jyväskylässä ja Keski-Suomessa

Lyhyet

Lyhyet

Enää ei kyläillä naapurissa

Maksuväline- petosta ei todettu

Ellun Kanoilta ei juuri osteta

Kyllön terveysaseman asiakaspalvelu ei toimi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.