Kulttuurista hyvinvointia

Sote-uudistuksen myötä sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät lähitulevaisuudessa maakuntahallinnolle. Kuntien keskeisiä tehtäviä on jatkossa koulutuksen lisäksi kuntalaisten hyvinvoinnin ja asuinviihtyvyyden lisääminen. Tässä kulttuurilla ja taiteella on tärkeä rooli.

Kulttuurin ja taiteen hyvinvointia edistävistä vaikutuksista on olemassa nykyisin paljon tutkimustietoa. Erilaiset yhteisölliset ja osallistavat kulttuurin muodot ennaltaehkäisevät syrjäytymistä ja terveydellisiä ongelmia. Kulttuuri ja taide tarjoavat myös yksilötasolla ihmisille elämyksiä ja mahdollisuuksia nähdä asioita uudella tavalla.

Kulttuuri ja taide ovat vetovoimatekijöitä, jotka tekevät kaupungista viihtyisän ja houkuttelevan niin asukkaille, vierailijoille kuin yritystoiminnallekin.

Jyväskylän on pidettävä huolta ja kannustettava kulttuuritoimijoitaan ja taiteilijoitaan. Kaupunki voi tarjota tilojaan edullisesti tai ilmaiseksi kulttuurikäyttöön. Prosenttiperiaatteen käyttäminen kaikessa julkisessa rakentamisessa tulisi olla lähtökohta.

Kankaan alue toimii tästä hyvänä esimerkkinä. Jyväskylän olisi vihdoin aika saada myös nykystandardit täyttävä konserttisali Paviljongin yhteyteen.

Laadukkaat kulttuuripalvelut ja monimuotoinen kulttuuri- ja taidetarjonta lisäävät Jyväskylän ja samalla koko maakunnan vetovoimaisuutta ja hyvinvointia.

Niina Simanainen

YTM, opintoasiainpäällikkö

kulttuuripolitiikan jatko-opiskelija

kuntavaaliehdokas (vihr.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Britannian pääministeri kokeilee rajoja

Ihmisen erityislaatu, onko sitä?

Lyhyet

Veikkaus viimein havainnut ongelmat

Outoa touhua Jyväskylän metsissä

Puolimatka petaa poliittista uraansa

Hallitus hakee fokustaan

Pääministeri Rinteen ikiomat kuplat

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.