Kuluttajansuoja uhkaa heiketä

Pakastimet, jääkaapit ja televisiot ovat esimerkkejä pitkäikäisistä kulutustavaroista. Niiden tulee kestää käyttöä ja kulutusta hyvä tovi. Esimerkiksi pakastinta ei taatusti viskata menemään, jos laite hajoaa omia aikojaan vaikkapa vasta parin vuoden ikäisenä. Kyllä myyjätahon täytyy vielä tässä vaiheessa vastata tuotteesta.

Vaan nyt on suomalainen kuluttaja tiukan paikan edessä. EU:ssa nimittäin valmistellaan kuluttajansuojan uudistusta, joka toteutuessaan romuttaisi suomalaisen kuluttajansuojan tason.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan esimerkiksi kulutustavaroiden osalta myyjän virhevastuu loppuisi kahden vuoden kuluttua tuotteen ostopäivästä. Tämän jälkeen myyjä ei olisi vastuussa tuotteen kestävyydestä. Tätä ei suomalaisen kuluttajan tule hyväksyä.

Jos tämä uudistus toteutuisi, olisi muutos nykyiseen todella iso. Tällöin esimerkiksi jääkaappien, pakastinten ja televisioiden kestoiäksi määriteltäisiin jatkossa vain vaivaiset pari vuotta. Tämän jälkeen myyjä ei vastaisi niistä miltään osin, vaan vian ilmetessä kuluttajan olisi korjattava laite omaan lukuunsa tai ostettava uusi.

Tämä on jyrkässä ristiriidassa esimerkiksi kuluttajariitalautakunnan päätösten kanssa. Kaavailtu uudistus on järjetön myös kestävän kehityksen näkökulmasta.

Esitetyt uudistukset eivät koske vain virhevastuuta. Esimerkiksi nettikaupassa ja postimyynnissä kuluttajan tulisi tulevaisuudessa kustantaa myös tuotteen palauttamisesta aiheutuvat kustannukset, kun nyt kotimaisen lainsäädännön mukaan elinkeinonharjoittaja vastaa näistä.

Ja tämä on vasta alkusoittoa, mikäli uudistus toteutuisi. Suomen Kuluttajaliitto on avannut internetiin vetoomuksen kuluttajansuojan puolesta.

Sen voi käydä allekirjoittamassa osoitteessa www.adressit.com/kuluttajansuoja

Nyt on toiminnan aika!

HELI KALLIOMÄKI Keski-Suomen alueyhdyshenkilö Jyvässeudun Kuluttajakompassi ry:n puheenjohtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.