Kun ihminen käy tarpeettomaksi

Entinen pääministeri Esko Aho oli 25.5. televisiossa haastateltavana Ykkösaamussa. Aho on Yhdysvalloissa perehtymässä tulevaisuuden näkymiin teknologiasta, elinkeinoista ja työelämästä ja tapaa yliopistomaailmassaan tutkijoita ja vaikuttajia kaikkialta maailmasta.

Odotin, että haastattelussa nousee esiin työn tulevaisuus, kun robotit tekevät kohta kaiken työn – mutta ei. Tehdäänkö ihminen tarpeettomaksi?

En ole koskaan vastustanut kehitystä, kun raskasta, ihmisvoimin tehtyä työtä koneellistetaan. Esimerkiksi metsätyöt olivat todella raskaita, mutta ne nykyään tekevä monitoimikone on kerrassaan hyvää kehitystä. Tehdastyö yövalvomisineen joutaisi sekin roboteille.

Tulevaisuudessa käy niin, että korkeakouluja käymätön joutuu puuhastelemaan vain kotonaan. Näitä tohtoreita ja insinöörejä tarvitaan edelleenkin ihmisiä parantamaan ja koneita keksimään.

Muistan kokoomusministeri Ilkka Suomisen puhuneen jo lähes 30 vuotta sitten, että tulevaisuudessa työtä ei kertakaikkiaan riitä kaikille työikäisille ja osa ihmisistä saa kansalaispalkkaa, jonka käy kuittaamassa kuin konsanaan töissä ollessaan. Silloin vuosikymmeniä sitten tuo ajatus oli vielä vain mielenkiintoinen visio.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Korona vallan välineenä?

Mielenterveys- palvelut nyt tiukassa

Lyhyet

Lyhyet

Asunto-osakkeiden siirrot on tutkittava

Lyhyet

Osaamista Alvan johtoon

En ole kuullut leikkausten keskittämisestä mitään uutta

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.