Kun maapallomme keuhkot tuhotaan

Maailman suurin sademetsä on Amazonin alueella, pinta-alaltaan 7,5 miljoonaa neliökilometriä. Läpi vuoden lämpötila Amazoniassa on noin 24-29 celsiusastetta ja vuotuinen sademäärä yli 2 000 millimetriä, 4-6 kertaa suurempi kuin Suomen vuotuinen sademäärä.

Amazonin sademetsää tuhoutui viime vuoden viiden viimeisen kuukauden aikana 3 235 neliökilometriä. Alue vastaa 320 000 jalkapallokenttää.

Sademetsien mukana menehtyvät tuhannet kasvi-ja eläinlajit. Sukupuutto näiden lajien kohdalla on peruuttamaton.

Elämä on mittaamattoman arvokas. Tuntuu siltä, että emme todellakaan ihmiskuntana arvosta nykyaikana elämää, kun meillä on otsaa osallistua sademetsien tuhoamiseen kulutustottumuksillamme ja tuhotessamme täällä kotimaassa luonnontilaisia metsiä muuttamalla niitä ns. puupelloiksi ja aukkohakkaamalla metsät luonnottomiksi raiskioiksi, jotka vaikeuttavat eläinten reviirejä ja elinolosuhteita.

Palmuöljyn kysyntä ja käyttö polttoaineena ovat kasvaneet räjähdysmäisesti ja öljypalmun viljeleminen uhkaa vakavasti sademetsiä. Suomalaisetkin yritykset osallistuvat palmuöljyn tuottamiseen.

Eksoottisista puulajeista valmistetaan huonekaluja ja parkettia. Muistammeko me kuluttajina tarkistaa, mistä ja missä tuotetusta puusta valmistettuja tuotteita ostamme?

Sademetsien tuhoutuminen vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Kun olin vielä koululainen, meille opetettiin, että sademetsät ovat maapallon keuhkot. Ne sitovat paljon hiilidioksidia ja luovuttavat ilmakehään happea.

Mitä tapahtuu, kun nämä keuhkot tuhotaan? Ainakaan ihmisruumis ei voi toimia ilman keuhkoja, entä maapallo?

Sademetsät sitovat myös uskomattomat määrät vettä ja haihduttavat sitä. Ne siis vaikuttavat myös veden kiertokulkuun. Mihin se vesi joutuu, jota sademetsät eivät ole enää sitomassa? Ilmeneekö se ylimääräisinä tulvina jossain? Ehkä säätieteilijät osaisivat tähän vastata.

SINIKKA AALTOLA FM Petäjävesi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Hyvinvoivat vanhemmat ovat hyvinvoivien lapsien voimavara

Rinteen pikavippibudjetti kurittaa ahkeraa keskiluokkaa

Lyhyet

Lyhyet

Tuntuu hyvältä, kun voi parantaa ihmisten arkea

Oikeaa isänmaallisuutta globaalissa maailmassa

Lyhyet

Lyhyet

Kesätyöseteli kaikille päättöluokkalaisille!

Ennätyksiä ilman lapinlisää

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.