Kunnallinen jätehuolto toimii erinomaisesti

Mielipidepalstalla (Keskisuomalainen 13.11.) olleeseen kirjoitukseen, jossa puolustettiin vapaaseen kilpailuun perustuvaa jätteen kuljetusta, haluan tuoda myös toisen puolen asiasta esille. Sopimusperusteisessa jätteenkuljetuksessa yksityinen omakotiasuja tai haja-asutusalueella asuva on erittäin heikossa kilpailutusasemassa verrattuna esim. kerrostaloyhtiöön.

Eihän kukaan yrittäjä halua ajaan pitkiä matkoja tai pysähdellä silloin tällöin eri omakotitalon kohdalla, jos saa valita. Totta kai kerrostalo, jossa on useita jäteastioita tyhjennettävänä kerrallaan on kannattavampi. Mutta harmi vain, että sitä jätettä syntyy myös omakotitaloissa ja haja-asutusalueilla. Ei ole myöskään järkevää se, mitä Muuramessa tapahtui ennen kuin siellä viisastuttiin ja valittiin kunnallinen järjestelmä. Siellä ajoi useampi jäteauto jopa samana päivänä saman kadun varrella peräkkäin tyhjentämässä eri talojen jäteastioita.

Kunnallisessa järjestelmässä eri kunnan osa-alueet kilpailutetaan yhtenäisenä alueena, jolloin turha jäteautoralli jää pois ja kaupunki on suurempana kilpailuttajana aivan eri asemassa kuin yksityinen talous. Tällöin myös esim. Lassila ja Tikanojan perimät erilliskorvaukset kuten auton peruutus yli 100 metriä tai pyörätön jäteastia jäävät pois. Maantieteellistä aluetta katsotaan kokonaisuutena eikä vain pieniin astioihin tuijottamalla.

Mielestäni myöskään Jyväskyläläisten ei tarvitse maksaa yhteisistä sadan tuhannen EU-kehityshankkeista yksityisen pörssissä noteeratun yhtiön puolesta. Kilpailutus on avointa ja kaikkien jäteyrittäjien osallistuttavissa. Henkilöstöllä ei ole mitään hätää, koska jäteautoja tarvitsee kuljettajan edelleen ajaa.

Kilpailutuksen voittanut yrittäjä tarvitsee jatkossakin osaavaa henkilökuntaa ja autoja. Edullisimman tarjouksen jättänyt voittaa.

Jyväskylän on myös järjestettävä ongelmajätteiden keräys jo lainkin perusteella ja kuinkahan sen rahoitus silloin hoidettaisiin. Jyväskylä huolehtii myös yhteisten alueellisten jätepisteiden ja hyötyjätepisteiden tyhjennyksestä ja rakennusten kunnossapidosta. Mustankorkea Oy:n jätteenkäsittelykeskuksessa on Jyväskylä osakkaana, joten sen asiat ovat myös hyvissä käsissä ja valtuutettujen valvonnan alla.

Haluan myös lausua Sihvari Oy:lle ja Ari Sihvoselle lämpimät kiitokset usean vuoden yhteistyöstä ja joustavasta asioiden hoidosta.

Jätepisteemme tyhjennysvälejä on ollut helppo muuttaa. Mainittakoon, että meiltä ei ole peritty pyörättömän astian maksuja tai muita erillismaksuja yhtenäkään vuonna. Jätepisteessämme on osakkaina 42 vakituista taloutta ja 72 kesäasukasta.

MERJA KARILA jätepisteen hoitaja Moksin Kyläseura ry Korpilahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Hoitajamitoitus etenee luvatusti

Kutsuntoja pitäisi kehittää tarkastelupisteeksi

Seppälän Prismaan on tulossa lisää penkkejä

Ymmärrys hoi, äly älä jätä!

Korttelimallista synergiaetuja

Lyhyet

Lyhyet

Työn arvostuksen pitää näkyä myös korvauksessa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.