Kunnallisesta päätöksenteosta epäluottamukseen

Kunnallisesta päätöksenteosta on säädetty selkeästi kuntalaissa. Multialla tilanne on ongelmallinen, kun vanhat, lainvoimaiset päätökset kaivetaan esiin ja niitä ryhdytään uudelleen päättämään.

Esille voi nostaa kaksi merkittävää kuntalaisten ja kunnan edun mukaista hanketta, palvelukeskus Poukaman keittiö ja Laajakaista kaikille. Kun näistä asioista aikoinaan päätettiin, luottamushenkilöillä oli päätöksenteon tukena senhetkiset tiedot. Niiden pohjalta tehtiin silloiset päätökset.

Valokuituverkkoa voi pitää merkittävänä saavutuksena haja-asutusalueen asukkaille. Multialla voi sanoa, että verkko on valmis ja se toimii, mutta kunnanhallitus ei toimi valtuuston tahtotilan mukaisesti.

Luottamushenkilöiden erimielisyyksien syyksi on usein nähty keittiöhankinta. Se ei täysin pidä paikkaansa. Tilanteeseen johtanut asiaintila syntyi jo kuntavaalien jälkeen käydyissä luottamuspaikkaneuvotteluissa.

Toisaalta valtuustokauden alusta lähtien on ollut selvää, ketkä ovat olleet altavastaajina.

Kun asiat alkavat mennä pieleen, eikä noudateta lakeja / säännöksiä, aiheuttaa se ennen pitkää luottamushenkilöiden erimielisyyksiä. On erittäin valitettavaa, kun joudutaan menemään niinkin pitkälle kuin esittämään epäluottamusta kunnanhallitukselle.

Epäluottamuksen esittämisen taustalla on aina vakavia asioita. Epäluottamukseen voi riittää jopa yksi painava syy. Valitettavasti Multialla näitä on kerääntynyt jo useita.

Miksi tähän on tultu? Kunnanhallituksen epäluottamuslauseen tai jopa erottamisen syynä ovat epäkohdat, jotka voi todeta kunnanhallituksen julkisista pöytäkirjoista:

–Kokouksessa esitettyä vastaesitystä ei ole otettu huomioon ja päätöksiä on tehty ilman äänestystä tapauksissa, joissa äänestys olisi tullut kysymykseen.

–Hallitus on toiminut valtuuston tahtotilan vastaisesti.

–Kunnan työntekijä on päässyt päättämään ja sitä kautta vaikuttamaan työtovereidensa palkka-asioissa. Osa näistä palkka-asioista ei kunnan hallintosäännön mukaan edes kuuluisi päätettäväksi hallituksessa.

–Hallitus on jatkanut käsittelyä asiassa, joka päätöksen mukaan on ”merkitty tiedoksi”, minkä pitäisi tarkoittaa sitä, että asia on loppuun käsitelty.

Esteellisyyden vuoksi useat päätökset päätyvät valituksien kautta uudelleen käsiteltäväksi. Hallituksen kokouksissa esteellisyyttä ei aina todeta, vaan pöytäkirjasta on todettavissa tapaus, jossa hallituksen jäsen käsittelee omaa asiaa ja siihen itse kirjoittamaansa kirjelmää.

Olemme joutuneet tilanteeseen, jossa meiltä on viety mahdollisuus vaikuttaa päätöksiin, jotka olisivat kuntalaisten ja kunnan edun mukaisia sekä kunnan kehittämisen kannalta erittäin tärkeitä. Siksi koemme, että emme pysty suorittamaan luottamustehtävää, johon äänestäjät ovat meidät valinneet.

Kuntalain mukaan ”luottamushenkilön tulee edistää kunnan ja sen asukkaiden parasta sekä toimia luottamustehtävässään arvokkaasti tehtävän edellyttämällä tavalla”. Näihin asioihin vedoten me aloitteen allekirjoittaneet ryhdymme näinkin ankariin toimiin kuin kunnanhallituksen erottamiseen. Toivottavasti tehty aloite aiheuttaa kaikille itsetutkistelua. Voitaisiin ottaa tulevat haasteet vastaan tavalla, mikä kuuluu vastuulliseen luottamustehtävän hoitamiseen.

Jarkko Viitasalo

Maarit Mäkelä

Tuomo Auer

Sisko Heinämäki

Matti Aspinmaa

kunnanvaltuutettuja

Multia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tiedätkö tiestä?

Lyhyet

Lyhyet

Virkalääkärin virkavastuu on pulmallinen asia

Tasa-arvo kuuluu meille kaikille

Lyhyet

Mielipide: Puu on mainio rakennusmateriaali, mutta sen päästövähennys ei ole kummoinen – betonin pitäisi olla Suomessa lähes hiilineutraalia vuoteen 2050 mennessä

Kaupunki ei todellakaan vastaa

Mielipide: Lääkärikoulutuskeskustelu toistelee vanhoja perusteluja

Mielipide: Innovatiivista yhteistyötä tulevaisuuden eteen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.