Kunnan elinvoima edellyttää hyvinvointitekoja

Kuntavaaleja on leimannut kysymys sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä. Kunnat luovuttavat keskellä vaalikautta sote-palvelunsa maakuntien hoidettavaksi.

Muuramelaisille tämä on karvas pala. Pian kolme kuukautta toiminut ja kuntalaisten luottamuksen saavuttanut Muuramen Hyvinvointi-liikelaitos siirtyy historiaan ja palveluiden järjestäjän vastuun ottaa 1.1.2019 syntyvä Keski-Suomen maakunta.

Kuntien perustehtävänä on kuitenkin huolehtia asukkaidensa hyvinvoinnista myös 1.1.2019 jälkeen.

Sote-uudistuksen tarve on tunnustettu laajasti yli puoluerajojen, myös Muuramessa, vaikka meitä eivät koske lääkäripula eivätkä hidas pääsy hoitoon. Sote-uudistuksen tavoite on terveyserojen kaventaminen ja sote-kustannusten hillitseminen.

Silti SDP:n leiristä maalataan kuntataivaalle tummia pilviä. Mörköjä nähdään jo omissa varjokuvissa. Sosiaali- ja terveyspalveluiden siirtyessä maakuntien vastuulle kunnat löisivät ikään kuin samalla kellonlyömällä hanskat tiskiin eivätkä panostaisi kuntalaisten hyvinvoinnin edistämiseen, sairauksien tai syrjäytymisen ennaltaehkäisyyn? Kun maakunnat ottavat sote-vastuun, kuntien ei tarvitse huolehtia korjaavista menoista kuten sairaanhoidosta eikä sosiaalipalveluista. Eli miksi ihmeessä kuntien tulisi investoida niukkoja varoja enää ennaltaehkäisyyn?

Näinkö toimii kuntavaalisloganilla ”Pidetään kaikki mukana” mainostava SDP jatkossa? Annetaan vaan lasten, nuorten, työttömien tai vanhusten syrjäytyä, kun maakunta kuitenkin maksaa viulut?

Tämä ei ole vastuullista kuntapolitiikkaa. Tämä on äänestäjien pelottelua.

Yksikään kunta ei ole tulevaisuudessa elinvoimainen, jos sen asukkaat eivät voi hyvin. Kaveria ei jätetty talvisodassa eikä sitä tehdä nytkään.

Elinvoima edellyttää tekoja kuntapäättäjiltä. Meidän päättäjiksi haluavien tulee sitoutua siihen, että kuntalaisilla on tasapuoliset mahdollisuudet edistää terveyttään. Muurame on tässä varmastikin yksi Keski-Suomen edelläkävijöitä lähiliikuntapaikoillaan, luontopoluillaan, pururadoillaan ja liikuntasaleillaan. Monet kuntavaaliehdokkaat ovat sitoutuneet Kinkomaa–Muurame- ja/tai Muurame–Jyväskylä-pyörätien suunnitteluun.

Eikä kunnissa pidä unohtaa kulttuurin ja yhteisöllisyyden tuomaa elinvoimaa. Erilaisten järjestöjen toimintaa tulee Muuramessakin tukea.

Sote-uudistus ei ikävä kyllä tule kohtelemaan hyvin nykymuotoista Muuramen Hyvinvointia. Yksittäinen kunta ei voi olla palvelun tuottaja esitettävän lainsäädännön nojalla, mutta yhtiö, osuuskunta tai jopa yhdistys voi. Mahdollisuudet tähän tulee pikaisesti selvittää uudelleen.

Muuramessa tulee kääriä hihat oman terveysaseman säilyttämisen puolesta. Elinvoima syntyy innovatiivisuudesta.

Pauliina Maukonen-Kärkkäinen

Muuramen Hyvinvointi-liikelaitoksen johtokunnan jäsen

kuntavaaliehdokas (kesk.)

Muurame

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Jyväskylän alihinnoittelu kurittaa pieniä palveluntuottajia

EK purkaa peruskoulua

Epäasiallista painostamista

Lyhyet

Keski-Suomi on elinvoimainen

Kestävyyttä metsä- politiikkaan!

Liikennepalvelulaki toi uusia mahdollisuuksia maaseudulle

Lyhyet

Lyhyet

Ihmiset valittavat aivan turhasta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.