Kunnioittava puhetapa kuuluu sivistykseen

Tuoreen viitasaarelaisen kansanedustajan, Teuvo Hakkaraisen lausunnot ovat herättäneet keskustelun sanomisen vapaudesta. On hyvä, että kiinnitetään huomiota kansalaisten edustajikseen valtiopäiville valittujen sanankäyttöön.

Edustaako kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen puhetapa valitsijoidensa tyyliä ja mielipidettä asioista puhuttaessa?

Onko tästä tehtävä sellainen johtopäätös, että kansalaisten puhetyyli on arkiintunut, eikä siihen kuulu sivistynyt ilmaistapa?

Jos näin on, niin mihin syyttävä sormi pitäisi osoittaa?

Ihmistä kunnioittava puhetapa pitäisi oppia kotona, jalostua koulussa ja opiskeluaikana. Aika lohduton kuva piirtyy, kun kuuntelee nuorten alatyylistä puhetta ja oppilaiden haistattelua kouluissa ja sähköisissä tiedonvälineissä.

Tunnistammeko me itsemme esimerkiksi Heikki Luoman kirjoittamasta, suosiota saaneesta Pirunpellon roolihenkilöissä ja antaako se karrikoitunakin likiarvion maaseudun asukkaiden sivistystasosta?

Siinä ympäristössä, jossa sain varttua 1930-1940 -luvuilla, vaikutti voimakkaana nuorisoseurojen kasvattava ja sivistävä opetus. Tämä vaikutus heijastui käytöksessä ja puheissa silloisessa maaseutuympäristössä.

Miten on tämän päivän järjestö- ja seuratoiminnassa? Tuntevatko urheiluseurojen valmentajat vastuunsa siitä, että kunnioittava ja sivistynyt puhetapa kuuluu ihmisenä kasvamiseen? Entä kirjailijat, toimittajat, ohjelmien tekijät ja tuottajat, mikä on heidän vastuunsa? Jääkö vain vain katsojille ja kuulijoille? Tätä kaikkea meidän on syytä pohtia.

EINO HANNIKAINEN Laukaa.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Soteuudistuksen palattava juurilleen

Lyhyet

Kirjakarkki on kiva palkka

Keski-Suomi säilyy tulevaisuudessakin

Kiitos Palokan terveyskeskukselle

Vanhan Kirjan Talvi on nimenä vakiintunut

Jyväskylään mahtuisi uusi kirjallisuustapahtuma

Suomi ei tarvitse mitään hyökkäys- aseita

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.