Kunnissa on arvovalintojen aika

Pääministeri Matti Vanhanen on lausunut, että vuoteen 2016 mennessä terveydenhuollon huoltajatarve on arvioitu kasvavan 30 000 henkilöllä. Meille hoitajille on arjen tietoa, että laitoksissa hoitajia on liian vähän ja työ on muodostunut varsin raskaaksi jo nyt, vaikka suuret ikäluokat ovat vasta tulossa siihen ikään, jolloin hoidon tarve erityisesti ja jyrkästi kasvaa.

Lehdistä olemme saaneet lukea tutkimustietoa, että työikäisten nuorehkojen ihmisten työuupumus on lisääntynyt suuresti ja mielialaoireista kirjoitettujen sairaslomien määrä on kolminkertaistunut kymmenessä vuodessa.

Erittäin huolestunut olen muutaman viikon takaisesta Ylen uutisesta, että n. 40 000 nuorta on täysin syrjäytynyt, yhteiskunnan ulkopuolella. Keski-Suomessakin psykiatriseen hoitoon on kuukausien jono.

Kunnille on annettu vuoden 1993 jälkeen valtion taholta enemmän rahaa kuin koskaan aikaisemmin palvelujen järjestämiseen "kunnan asukkaiden tarpeiden mukaisesti". Tiedämme nykypäivän tilanteen. Myös Kela on ilmoittanut huolensa palveluiden saatavuudesta.

Suosittelen kaikille ja erityisesti sosiaali- ja terveysalan tuleville kuntapäättäjille kirjaa "Jos jokainen putoaisi paikaltaan" (Kelan julkaisu 1982, vammaisten vuoden kirjoituskilpailun satoa). Aivan erityisesti kannattaa lukea pappi, sairaalateologi Penna Konttisen lauseet: "Ihmisten tasa-arvoa ei voida perustaa mihinkään osallistumiseen eikä suoritukseen, kuntoon tai varallisuuteen. Mikäli jonkinlaista samanarvoisuutta yleensä voi olla, niin se voi perustua vain siihen, että kaikki ovat ihmisiä, että kaikilla on ihmisarvo."

Tulevien kuntavaalien teemoissa ehdokkailla on ilahduttavan paljon mainintoja perusterveydenhuollon saatavuudesta kunnissa kaikille asukkaille tasapuolisesti.

Voisikin sanoa näiden kunnallisvaalien olevan arvovalintojen paikka. Sekä ehdokkaille, että äänestäjille.

Mikään ei ole tärkeämpää kuin ihmisen terveys.

ANNE-HELENA LAHTINEN lähihoitaja kuntavaaliehdokas (kesk.) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.