Kuntalaiset terveen talouden maksajia

”Rahaa on niin, että ranteita pakottaa”, luki Jyväskylän taloutta koskevassa uutisotsikossa (KSML 29.3.).

Lehden artikkelissa Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto sanoo muun muassa ”tasapaino on saavutettu kaikilla mittareilla: meille kertyi ylijäämää, lainaa saatiin maksettua pois ja vuosikate kattoi poistot 108-prosenttisesti, Koivisto iloitsi”.

Lehden pääkirjoituksessa kiiteltiin Jyväskylän talouden tervehdyttämisestä myös kaupungin johtoa ja politiikkoja, muiden muassa kaupunginvaltuuston puheenjohtajaa Pauli Partasta (kok.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaa Riitta Mäkistä (sd.).

Vähemmälle uutisoinnille julkisuudessa on jäänyt, miten kaupungin talouden tervehdyttämiseen ovat joutuneet osallistumaan myös tavalliset kuntalaiset maksamalla asumisestaan Jyväskylässä maan korkeimpiin lukeutuvaa piiloverotusta.

Esimerkiksi taannoin mediassa uutisoitiin, että viimeisen kahdeksan vuoden aikana Jyväskylässä käyttö- ja jäteveden hinta on noussut 90 prosenttia ja se on Jyväskylässä maan kalleinta. Vastaavasti se on noussut vertailukaupungeissa samana aikana keskimäärin vain 37 prosenttia.

Kiinteistöveroa nostettiin Jyväskylässä viimeksi vuoden 2016 alusta, ja sen tuotto kaupungille kasvoi heti yhdessä vuodessa kerralla 16,3 prosenttia.

Jyväskylässä korotettiin 1.2.2016 alkaen terveydenhoitomaksuja rajusti noin 30 prosentilla kaupunginhallituksen päätöksellä.

Jyväskylän kaupunki alkaa vuoden 2018 alusta periä uutta hulevesimaksua (sadevesi) kaikilta asemakaava-alueen kiinteistöiltä. Se on tasavero, jolla kaupunki lypsää lisärahaa kuntalaisilta, ja maksua on hyvä tarvittaessa aina väliajoin korottaa uudella päätöksellä. Kylillä kuulee puhuttavan, että milloinkahan Jyväskylä alkaa periä auringonpaisteestakin veroa?

Pauli Partanen kaupunginvaltuuston puheenjohtajana ja Riitta Mäkinen kaupunginhallituksen puheenjohtajana ovat myös osaltaan vastuussa Jyväskylän asukkaisiinsa kohdistamista välillisen tasaverotuksen kovista maksuista. Mäkinen toimii lisäksi Jyväskylän Taloustoimikunnan ja Tilapalvelun johtokuntien puheenjohtajana.

Unto Pynnönen

Jyväskylä, Säynätsalo

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Keski-Suomi säilyy tulevaisuudessakin

Soteuudistuksen palattava juurilleen

Lyhyet

Kirjakarkki on kiva palkka

Vanhan Kirjan Talvi on nimenä vakiintunut

Jyväskylään mahtuisi uusi kirjallisuustapahtuma

Suomi ei tarvitse mitään hyökkäys- aseita

Lyhyet

Lyhyet

Kiitos Palokan terveyskeskukselle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.