Kuntauudistuksesta pitää saada oikeudenmukainen

Kaikissa yhteiskunnissa käskyt käyvät ylhäältä alas. Näin ei saisi olla, kun on kyse koko kansaa koskevasta kuntauudistuksesta. Nyt annetaan ymmärtää, että se tehtäisiin tasa-arvon periaatteella ottaen huomioon ihmisten toiveet. Silti se poikii monia uusia ongelmia. Yhteiskuntapolitiikkaa hyvin hallitseva Mauri Pekkarinen muotoili asian tähän tapaan: ”Ei ole viisasta tehdä harvaan asutussa maassa pinta-alaltaan suuria kuntia”.

Muutos vaikeuttaa ennen kaikkea elämää maalla. Vanhusten palvelut huononevat kokonaisvaltaisesti, kun suurissa kunnissa huoltomatkat pitenevät. Sama pätee myös sosiaali- ja terveyspuolella. Kun uudistuksia tehdään, niiden pitäisi parantaa eikä huonontaa elämää. Maailmantilanteen kärjistyessä öljyn kallistuminen näkyisi pitkissä huoltokuljetuksissa syrjäseudulle.

Kuntauudistus pitäisi siirtää kuntavaalien yli tai pitää uudet eduskuntavaalit kunnallisvaalien yhteydessä. Uusi eduskunta tekisi oikeudenmukaisemman kuntauudistuksen, eikä siitä jäisi poliittista painolastia vaikeuttamaan yhteisten asioiden hoitoa. Kehityksen sanelema rakennemuutos jatkuu, siihen voimme vaikuttaa.

Olavi Oivanen

Jyväskylä, Vaajakoski

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet 20.5.

Lapset on syytä hankkia ajoissa

Lyhyet

Turvapaikan perusteet on määritelty laissa

Uskalla yrittää ja ole rohkea!

Kohtuus ja oikeus ovat demokratian perustaa

Kiusaamista pitää vähentää

Ilmastonmuutoksesta kannattaa välittää

Lentämistä on syytä rajoittaa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.