Kuntauudistuksesta pitää saada oikeudenmukainen

Kaikissa yhteiskunnissa käskyt käyvät ylhäältä alas. Näin ei saisi olla, kun on kyse koko kansaa koskevasta kuntauudistuksesta. Nyt annetaan ymmärtää, että se tehtäisiin tasa-arvon periaatteella ottaen huomioon ihmisten toiveet. Silti se poikii monia uusia ongelmia. Yhteiskuntapolitiikkaa hyvin hallitseva Mauri Pekkarinen muotoili asian tähän tapaan: ”Ei ole viisasta tehdä harvaan asutussa maassa pinta-alaltaan suuria kuntia”.

Muutos vaikeuttaa ennen kaikkea elämää maalla. Vanhusten palvelut huononevat kokonaisvaltaisesti, kun suurissa kunnissa huoltomatkat pitenevät. Sama pätee myös sosiaali- ja terveyspuolella. Kun uudistuksia tehdään, niiden pitäisi parantaa eikä huonontaa elämää. Maailmantilanteen kärjistyessä öljyn kallistuminen näkyisi pitkissä huoltokuljetuksissa syrjäseudulle.

Kuntauudistus pitäisi siirtää kuntavaalien yli tai pitää uudet eduskuntavaalit kunnallisvaalien yhteydessä. Uusi eduskunta tekisi oikeudenmukaisemman kuntauudistuksen, eikä siitä jäisi poliittista painolastia vaikeuttamaan yhteisten asioiden hoitoa. Kehityksen sanelema rakennemuutos jatkuu, siihen voimme vaikuttaa.

Olavi Oivanen

Jyväskylä, Vaajakoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet: Kierrätys- ja uusiutuvat luonnonvarat on pop in! Missä viipyy puukorinenauto, fillareita on jo?

Mielipide: Jyväskylä kehittyy – vai kehittyykö?

Mielipide: Rapautuuko lukion yleissivistävyys?

Lyhyet

Lyhyet

Pyöräilijät, bussit ja liikennesäännöt

Mitä tuli ostettua?

Ohjaamoon nuori voi tulla myös vanhemman kanssa

Aamu Korpilahdella. Kuva: Matti Pietinen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.