Kuntauudistus ja tasa-arvo

Kaukana, portilla pohjatuulen on Suomen tasavalta. Tasavalta antaa ymmärtää että valta on jaettu mahdollisimman tasan kaikkien kansalaisten kesken. Siten saavutetaan myös mahdollisimman tarkka tasa-arvoisuus.

Pääkaupunkimme korkeimmilla koturneilla on kuitenkin havaittu, ettei kansalaisten maallinen onni ole tasavallan auvoista huolimatta täydellinen, jos he eivät saa tehdä työtään, syödä ja nukkua saman kotikunnan rajojen saartamana. Liian usein on suoritus- ja lepopaikka kuntarajan silpoma. Jos nämä paikat ovat kiusallisesti kasvaneet yhteen on raja vaikka pakkokeinoin poistettava.

Ehkä kaikkein surkein on tilanne pääkaupunkiseudulla. Kaikki halukkaat eivät ole mahtuneet ahtaalle Helsingin niemelle. Väestöä on väkisinkin pursunut Vantaan ja Espoon puolelle, joiden molempien lievealueilla näyttäisi edelleen olevan väljähkösti rakennettua maata. Espoolla on lisäksi ehkä kaunaakin aiheuttava kipupiste.

Uudemman Turunväylän ja vanhemman Turuntien väliin noin kolme kertaa neljän kilometrin alueelle ahtautunut Kauniainen, jonka väestöstä huomattava osa taitaa päivittäin pendelöidä toisten kuntien alueiden työ- ja virkapaikoille.

Verokertymän mukaan Kauniaisissa taidetaan saavuttaa kohtuulliset palvelut. Tällekin vuodelle lähdetään 16,5 prosentin tuloverolla, kun Espoon on pitänyt nostaa veroäyriään neljännesprosentilla 18,0 prosenttiin. Kauniaisten ja Espoon yhteen liittämiseksi yhteisen kansanäänestyksen avulla Espoo saattaisi voittaa, mutta sellaista ei sinne muista syistä määrättäne.

Pääkaupunkiseudulla kuntarajat ylittävä asuminen lienee niin suurimittaista, ettei valtiovaltakaan voi siihen puuttua. Pakkokeinoja on pakko harjoitella ensin maakuntakeskusten ympärillä ja sormet sormien lomaan kytkettynä rukoilla ja toivoa, että ihme tapahtuisi itsestään.

Saattaahan olla, että tasavallasta huolimatta syrjäseuduilla löytyy enemmän vallattomuutta ja suurimmilla paikkakunnilla tasa-arvo on hivenen verran tasa-arvokkaampaa?

Toivokaamme, että kokeilevan kuntauudistuksen avulla syntyy entistä ehompia kuntia. Lähimenneisyydessä pyrittiin saavuttamaan säästöjä yhdistämällä läänejä. Kun säästöä ei syntynyt, lopetettiin läänit kokonaan, eikä säästöjä ole tainnut syntyä vieläkään.

Yrjö Jaatinen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.