Kuntauudistus- puheissa asiaan

Kuntajakouudistuksesta syntyi heti odotetusti kiivas keskustelu. Ensimmäisen esityksen tultua julkisuuteen reaktioissa korostuivat pienten kuntien johtavien virka- ja luottamusmiesten kiivaat reaktiot: ”Mehän emme tuon ison naapurikunnan syliin mene”.

Mitä kurjemmassa kunnossa kunta oli, mitä surkeampi oli sen huoltosuhdeodotus lähivuosina ja mitä enemmän kunta oli valtionapujen varassa, sitä kiivaimmin sen johto tyrmäsi esityksen julmana yrityksenä puuttua kunnalliseen itsemääräämisoikeuteen.

Suunta kommenteissa oli sama pari viikkoa. Pienten, pääosin hyvin maalaismaisten kuntien edustajat olivat äänessä.

Jo ennen kuin uudistuksen tekijät ehtivät omaa showtaan pyörittämään, pienet kunnat järjestivät omia kapinakokouksiaan, joissa esitys tuomittiin. Opposition kansanedustajat repivät eduskunnassa uuden kuntakartan tv-kameroiden edessä ja vakuuttivat tukeaan kapinoiville kunnille.

Silmiinpistävää noina päivinä oli, että isojen kaupunkien ja suurempien maalaiskuntienkin edustajat olivat melko vähäsanaisia. Sen verran joku kaupunginjohtaja suostui murahtamaan, että pääosin esitys on oikeansuuntainen.

Vähitellen on alkanut kuulua jo muunkinlaisia kannanottoja.

Sanomalehti Kalevan kokenut kunnallistoimittaja Kari Sankala ihmetteli, miksi hyvinvoivan Oulun ja sen veronmaksajien pitäisi alkaa hoitaa asiansa kuralle ajaneiden pienten syrjäisten maalaiskuntien eläkeläisten asioita. Samalla kannalla oli Jyväskylän kaupunginjohtaja Markku Andersson Keskisuomalaisessa.

Molemmilla henki oli, että entäpä jos ne hyvinvoivat kaupunkikeskukset eivät suostukaan ottamaan kontolleen taloutensa kuralle ajaneiden, jatkuvasti kurjistuvien kuntien kuntalaisten palvelujen turvaamista.

Andersson sanoi melko suoraan, että rikas ja hyvinvoiva Muurame kyllä kelpaisi Jyväskylälle, mutta paljon nihkeämmin jyväskyläläiset suhtautuvat heikolla hapella olevien kaukaisempien kuntien ottamiseen samaan kimppaan.

Viimeinkin taidetaan päästä puhumaan asioista niiden oikeilla nimillä ja eroon tyhjänjauhamisesta tässäkin asiassa.

Muurame on jonkinlainen poikkeus: se ei ole ajanut itseään kuralle ja ansaitsisi siksi vielä mahdollisuudet toimia itsenäisenä toisin kuin moni muu kunta.

Seppo Salminen

Muurame, Velkapohja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lasten hyvinvointi erilaistuu ja eriarvoistuu Suomessa

Outoa ja tahallista väärinymmärrystä

Suomen peruskoulun kohtalonkysymys

Lyhyet

Lyhyet

Jos historia ei opeta, se rankaisee

Missä viipyvät teot Keski-Suomelle?

Yhteinen aika vanhempien kanssa on lapsen oikeus

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.