Kuntauudistus tehtävä hallitusti

Keskustan Jyväskylän valtuustoryhmä valmisteli lausuntoa kuntauudistushankkeesta Jyväskylän valtuustolle 10.4.2012. Emme voineet hyväksyä kaupunginvaltuuston esitystä kaupungin kannaksi. Jätimme eriävän mielipiteen ja toimme esiin hallituksen uudistushankkeen epäkohtia.

Nyt hallitus on hylännyt haaveet sadasta kunnasta ja perääntyy tavoitteestaan. Pakkoliitosten tilalle kelpaa vapaaehtoinen yhteistyö.

Kuntauudistus on tehtävä hallitusti. Uudistuksen on perustuttava tosiasioihin, ei mielikuviin.

Kunta- ja palvelurakenteen uudistustarve on välttämätön. Uudistamisessa Jyväskylälle ja jyväskyläläisille ovat tärkeintä ihmiset ja palvelut. Puolustamme kunnallista itsehallintoa, lähipalveluja ja vaikuttamista sekä paikallisten yhteisöjen toimivuuden turvaamista.

Kunta on myös alueellisen elinvoiman moottori ja kehittäjä sekä paikallisen identiteetin luoja. Kunnassa tulee toteutua lähidemokratia. Suurkunnissa ihmisten vaikutusmahdollisuudet pienenevät ja päätösvalta karkaa kauas.

Suurkuntahankkeet eivät tarjoa lääkettä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiseen ja rahoituksen haasteisiin. Nyt pitäisi hyödyntää sitä työtä, mitä kuntien yhteistyöllä on saatu aikaan. Palvelujen järjestämisessä maakunnallinen yhteistyö on välttämätöntä.

Uudistukset ovat myös Jyväskylän osalta välttämättömiä. Niiden ei kuitenkaan tule painottua rajojen siirtelyyn vastoin muiden kuntien tahtoa. Sen sijaan on ponnisteltava byrokratian vähentämiseksi, lähipalvelujen turvaamiseksi ja kaupunkilaisten vaikutusmahdollisuuksien parantamiseksi. Suurkunta veisi kehitystä täysin toiseen suuntaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kertokaa meille, mitä kaupungistamme puuttuu

Taitetusta indeksistä ei ole paluuta palkkaindeksiin

Häiritsevä ajomelu varsinkin öisin on vakava terveyshaitta

Lyhyet

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.