Kuntauudistus tukee yrittäjyyttä

Keskustan Keski-Suomen piirin toiminnanjohtaja Pauliina Maukonen-Kärkkäinen väitti (Ksml 16.2.), että kuntauudistus johtaa kaupunkikeskeisyyteen ja vaikuttaa yrittäjyyteen kielteisesti. Kaupunkikeskeisyys ei ole kuntauudistajien keksintö vaan maailmanlaajuinen ilmiö. Työpaikat keskittyvät markkina-alueiden läheisyyteen. Jos vaihtoehtoinen malli olisi mahdollinen, se olisi keksitty jo 50 vuotta sitten.

Esimerkiksi Joutsasta lakkautettiin kesällä viimeinen kodinkoneliike, kun jatkajaa ei löytynyt. Pienissä kunnissa monet palvelujen tarjoajat ovat jo lähteneet ennen kuntauudistusehdotusta. Kunnallisten ja yksityisten palvelujen tarjoaminen pienissä kunnissa on kallista ja kannattamatonta eikä vapaaehtoisia maksajia löydy.

Kirjoittaja peräänkuuluttaa pk-yritysten mielipiteitä kuntauudistuksesta. ELY:n tilaamassa selvityksessä vuorineuvos Jorma Eloranta määritteli yritystoiminnan parantamiseksi muun muassa yritysveron ja hallintorakenteiden keventämisen”. Yrittäjät ovat joutuneet venymään mahdottomilta tuntuviin asioihin. Jos parempi markkina-alue tuo parempaa voittoa niin ei puolen tunnin työmatka ole haaste yrittäjän arjessa. 

Veroja ei ole varaa nostaa. Se ajaisi yrityksiä ja työpaikkoja alas. Olisin kiinnostunut tietää: mistä ne rahat pienkuntien palveluihin sitten otetaan, kun valtion velkataakka on jo nykyisellään noussut ennätyslukemiin? Kirjoittaja ei tuonut tai halunnut tuoda esiin sitä näkökulmaa, ettei palveluja olla kuntarajoilla poistamassa vaan hallintorakenteita keventämällä saataisiin myös päätöksentekoa kevennettyä.

Politiikoilla on kyky kirjoittaa sanomatta mitään ja esittää vähäisistä asioista vain ne näkökohdat jotka edistää omaa aatetta.

Minkään yrityksen talous ei kestä sellaista velkataakkaa, joka valtiolla nyt on. Siksi tarvittaisiin yhteishenkeä yli puoluerajojen näkemään yhteinen poliittinen etu eikä yhden puolueen tai henkilön etua. Nykyhallitus on lähtenyt ripeästi keventämään velkataakkaa ja siksi arvosta parjattua ”sixpackia”. Otetaan asiat asioina eikä tehdä populismipolitiikkaa. Sitä Suomen talous ei kestä.

Timo Kivinen

toimitusjohtaja

Suomen Yritysvalmennus Oy

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Suomen uusin ja rumin?

Seniorikortin hankala uudistus

Saksa jyrää Euroopassa!

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Jalankulkija on turvaton tietyömaan kaaoksessa

Mielipide: Kohti kestävää energiatuotantoa

Mielipide: Isännöitsijällä eri näkemys perukirjasta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.