Kuntauudistus vie yrittäjyyden edellytyksiä

Jyrki Kataisen hallituksen asettama virkamiestyöryhmä jätti esityksensä Suomen kuntauudistuksesta viime viikolla. Mikäli kuntauudistus toteutuisi, Keski-Suomeen jäisi neljä kuntaa nykyisten 23 tilalle.

Kansanedustaja Mauri Pekkarisen (kesk.) mukaan suurkuntahanke taannuttaisi jopa koko Keski-Suomen Tampereen takamaaksi, kuten Keskisuomalaisesta saimme 15.helmikuuta lukea.

Kuntahallinnon rakenneuudistus, kuten hallituksen kuntakohelluksen virallinen nimi kuuluu, perustelee omaa tarpeellisuuttaan palveluilla ja kestävällä kuntataloudella. Kuten tiedämme on kuntien elinvoimaisuuden yksi elinehto myös terve ja monipuolinen elinkeinoelämä. Siihen tarvitsemme yrittäjiä.

Kuntauudistus johtaa väistämättä kaupunkikeskeisyyteen, ensin kunnallisten palvelujen ja lopulta myös yritysten osalta. Uudistuksen myötä syntyvä hallinnon monopoli tarkoittaisi käytännössä sitä, että uuden kunnan elinkeinoelämän panostukset tulisivat keskittymään voimakkaasti alueellisesti. Liitoskuntien keskustaajamat ja maaseutumaisemmat alueet jäisivät aiempaa vähemmälle huomiolle.

Tätä muutoskehitystä eli elinkeinoelämän keskittymistä tukevat myös hallituksen muut toimet. Liikennehankkeet, jotka suosivat lähinnä rahan ja tavaran liikkuvuutta sekä myös rajut pudotukset aluekehitysrahoituksessa.  

Suurkunnat ja elinkeinoelämän keskittyminen ovat uhka maakunnan pienille ja keskisuurille yrityksille. Lähes maakunnan kokoisten kuntien elinkeinotoiminnassa keskiöön nousisivat väistämättä suuryritykset pienten- ja keskisuurten yritysten kustannuksella.

Mitä ajattelevat keskisuomalaiset elinkeinoelämän edustajat?

Ne vähäiset kommentit, mitä olemme elinkeinoelämän edustajien suusta kuulleet, ovat olleet lähinnä varauksettoman myönteisiä suurkunnille. Olisi korkea aika kuulla keskisuomalaisten pien- ja keskisuurten yrittäjien näkemyksiä esitettyyn kuntakarttaan. Pk-yrittäjät elättävät nimittäin niin kuntia kuin meitä keskisuomalaisiakin.

Pauliina Maukonen- Kärkkäinen

toiminnanjohtaja, Keskustan Keski-Suomen piiri

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.