Kuntaveron korotus ja eläkeläiset

Jyväskylässä kaupunginhallitus on äänestyksen jälkeen päätynyt ehdottamaan valtuustolle kunnallisveron korottamista 0,5 prosentilla. Onkohan hallituksen enemmistö miettinyt miten korotus kohtelee eri tulonsaajaryhmiä? Onko korotus, joka eniten rokottaa pienituloisia ja eläkeläisiä, oikeidenmukainen?

Valtionveroa eivät maksa alle 1 800 euroa kuukaudessa ansaitsevat eläkeläiset eivätkä alle 2 100 euroa kuussa ansaitsevat palkansaajat. Sen sijaan molemmat pienituloiset ryhmät maksavat kunnallisveroa, jossa työssä käyvillä on ansiotulovähennys ja eläkeläisillä eläkeläisvähennys. Näin kunnallisveron korotus rasittaa eniten pienituloisia ja eläkeläisiä, sillä se kohdistuu heihin täysimääräisesti kun taas valtion tuloveron korotus ei kohdistuisi lainkaan pienituloisiin.

Lisäksi kunnallisverosta myönnettävät vähennykset on rakennettu niin, että eläketulovähennys loppuu kun eläke ylittää 1950 euron rajan. Työssä käyvät puolestaan saavat ansiotulovähennystä vielä yli 7 000 euron kuukausituloistakin. Kunnallisvero ei siis ole tasavero, vaan se on eläkeläisillä korkeampi kuin muilla. Esimerkiksi 1 500 euroa eläkettä saava maksaa kunnallisveroa 100 euroa enemmän kuin samantuloinen palkansaaja.

Nykyinen pääministeri Jyrki Katainen asetti tavoitteekseen, että työn verotusta ei koroteta edes suurimpien ansiotulojen yli 10 000 euron kuukausitulojen osalta. Valtion verotuksessa Kataisen-Urpilaisen hallitus päättikin toimia näin, mutta samalla leikattiin kuntien rahoitusta ja pakotettiin monet kunnat korottamaan verojaan. Tämä merkitsi, että verojen korotus siirrettiin pienituloisten palkansaajien ja eläkeläisten kannettavaksi.

Maan hallituksen ratkaisuja ei tietenkään kunnissa voida muuttaa ja sitä tärkeämpää on, että kunnissa noudatetaan tiukkaa taloudenpitoa. Pienituloisten palkansaajien ja etenkin eläkeläisten veroja korottamalla ei kaupungin taloutta saada kuntoon. Lisäraha saadaan kyllä helposti kulumaan ja kohta on edessä uusi verojen korotus. Talouden tasapainottaminen onnistuu vain toimintaa tehostamalla ja niin kuin kotitalouksissakin mitoittamalla menot tulojen mukaan.

JUKKA JUUSELA kunnallisneuvos Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lukijan kuva

Lukijan kuva

Lukijan kuva

Lukijan kuva

Älä lopeta sanomasta kauniita

Vanhemmuuden tärkein taito on ymmärtää lasta

Joukkoliikennettä kehitettävä rohkeasti Jyväskylän seudulla

”Ratsastus on helppoa”

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.