Kuntien muuttunut identiteetti

Kuntien itsehallintoa pidetään vahvana. Puheenvuoroissa ei kuitenkaan tule esiin kuntien identiteetin muutos, mikä on tapahtunut erityisesti kuluvalla vuosituhannella.

Kuntien itsehallinnolla on pitkät perinteet. Vuoden 1869 kirkkolaissa kirkko sai itsenäisen aseman valtioon nähden, kunnat erotettiin seurakunnista ja koululaitos kirkosta. Asetus kunnallishallinnosta oli annettu vuonna 1865.

Kunnallinen itsehallinto oli demokratian vahva kulmakivi. Yhteiskunnan toiminnot ja sääntelyt olivat nykyisiä yksinkertaisemmat. Johtajan persoonalla oli merkittävä vaikutus. Luottamus oli keskeisin yhteisöä koossa pitävä voima.

Muutos on johtanut yhä vaikeammin hallittaviin kokonaisuuksiin. Päätöksentekijöiden on otettava huomioon yhä lukuisampien lakien kirjo.

Kunnallinen itsehallinto on rapautunut vallan ulkoistuksen myötä liikelaitoksille, osakeyhtiöille ja ylikunnallisille toimijoille. Yhä mittavammat hallinto- ja rakenneuudistukset järisyttävät kuntakenttää, missä kuntien tehtävät ja rahojen pääosa siirtyvät kasvottomille organisaatioille. Perustuslaissa ja kansainvälisoikeudellisesti turvattua kuntien asemaa valtio rajoittaa jo nyt poliittisin ja taloudellisin keinoin.

Itsehallinnon nimissä politiikan uskotellaan käyvän yli lain kunnioituksen. ”Kittilän lakia” sovelletaan monissa kunnissa.

Kuntalaisella on perustuslain mukaan oikeus hyvään hallintoon, jonka tärkeitä takeita ovat avoimuus ja julkisuus. Yksi tae on virkamiehen vastuu virkatoimiensa lainmukaisuudesta. Vastuu koskee myös eräitä luottamushenkilöitä.

Tehtävien ja resurssien sekä päätöksenteon ristipaineessa kriisikuntien määrä kasvaa. Luottamus päättäjiin hupenee. Perustuslain suojan tarkastelussa olisi keskiöön otettava kuntalainen eikä vallasta riisuttu kunta.

Kuntien taloutta tulisi saada valvomaan ”Kuntatalouden tarkastusvirasto”. Kuntien päätöksentekoa tulisi voida valvoa ja tarvittaessa siihen puuttua kuntien ulkopuolelta.

Hannu Luotola

Saarijärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Yksinäisyyden tunne on otettava vakavasti

Mielipide: Edunvalvonta toimii

Mielipide: Nuorille tietoa oppivelvollisuuden uudistamisesta

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Vanhemmat ja koulu ovat lasten osallisuuden vahvistajia

Mielipide: Eroon meluisista vesiskoottereista

Mielipide: Sanojen alkuperä jää liian usein hämäräksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.