Kuntien osakeyhtiöiden johtoon hallitusammattilaisia

Monet kunnat omistavat omaan kunnalliseen toimintaa soveltuvia osakeyhtiöitä. Näin on Jyväskylässäkin. Kaupungin sivustolta löytyy melkoinen joukko osakeyhtiöitä: Education Facilitie Oy, Jyväskylän Energia Oy, Jyväskylän Jäähalli Oy, Jykes Oy, Jykes kiinteistöt Oy, Jyväskylän Seudun Puhdistamo Oy, Jyväskylän Vuokra-asunnot Oy, Jyväs-Parkki Oy, Mustankorkea Oy ja Total Kiinteistöpalvelut Oy.

Ja totta kai näissä kaikissa osakeyhtiöissä on omat hallituksensa, jotka vastaavat yhtiön varojen turvaamisesta: rahoituspolitiikasta, vaihto- ja käyttöomaisuudesta, kiinteistöistä, tietohallintojärjestelmistä ja vakuutuspolitiikasta.

Keskeisiä painopistealueita hallitustyöskentelyssä on säännösten noudattaminen, strategia ja toimintasuunnitelmat, yrityskuva ja markkinointipolitiikka ja oikeat henkilöstöresurssit.

Tietysti yksi tärkeimmistä osa-alueista on taloudellinen raportointi – ovatko budjettien perustana olevat oletukset vastaisuudessakin päteviä, mihin toimenpiteisiin tulee ryhtyä budjettialitusten korjaamiseksi, tiedostetaanko yhtiön sisällä riittävästi yhtiön kehityksestä ja kuinka nopeasti yhtiö pystyy selviytymään taloudellisesta kriisistä?

Osakeyhtiön hallituksen jäsenillä on suuri vastuu yrityksen toiminnasta. Se voi olla vahingonkorvausvastuuta joko osakkeenomistajille tai ulkopuoliselle taholle, tahi sitten rikosperusteista vastuuta.

Osakeyhtiölain mukaisesti hallituksen vastuualueeseen osakeyhtiössä kuuluvat mm. seuraavat tehtävät: hallitus huolehtii yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Lisäksi hallituksen on huolehdittava siitä, että kirjanpidon ja varainhoidon valvonta on asianmukaisesti järjestetty. Hallitus myös edustaa yhtiötä ja kirjoittaa sen toiminimen. Hallituksen jäsenen vastuu muodostuu näiden toimien laiminlyönnistä tai huolimattomasta hoitamisesta.

Epäpätevyys hallituksen jäsenen toimeen tai tietämättömyys lain säännöksistä eivät ole vastuusta vapauttavia perusteita.

Jyväskylän kaupungin omistamien yritys hallitukset valitaan poliittisin perustein. Tie yhtiöitten hallituksiin kulkee kunnallisvaalien kautta kokouspalkkioiden toivossa - on sitten hallitustyöskentelyosaamista tai ei.

Olen kuitenkin kuullut huhun, että nyt on uskallettu nostaa asia pöydälle siten, että tulevaisuudessa kaupungin omistamien osakeyhtiöiden hallitusten jäsenet olisivat hallitusammattilaisia eivätkä poliittisesti valittuja henkilöitä.

Tiedän, että tämä mahdollinen suunnanmuutos on nostanut kunnallispoliitikkojen karvat pystyyn. Ehkäpä heidät saa ymmärtäväisiksi, kun ohjaa heidät lukemaan Talouselämä-lehden 12.5. julkaiseman tositarinan: ”Megaluokan munaukselle on naurettavan yksinkertainen selitys”.

Otsikon alla kerrotaan, kuinka Jyväskylän Energia Oy on viime vuodet paistatellut lehden tekemissä tilinpäätösanalyyseissä pahnan pohjimmaisena – niin myös viime vuonna ja todennäköisesti ensi vuonna. Yhtiö on velkaantunut voimakkaasti: lainaa on tällä hetkellä lehden mukaan kolme kertaa liikevaihdon verran.

Kumpi olisikaan parempi: poliittisesti valittu tai hallitusammattilaisista valittu hallitus?

Eero Kuusela

Hallituksen puheenjohtaja

Jyväs-Parkki Oy

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyseo käräjäoikeuden kodiksi

Hoitajamitoitus-vääristelyä

Suomessa on hyviä ja huonoja maahanmuuttajia

Lyhyet

Lyhyet

Keski-Suomen kuntien talous on saatava kuntoon

Eläkkeiden alentaminen tuhoisaa taloudelle

Syyskuun kielo. Kuva: Matti Hyvärinen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.