Kuntien pakkoliitokset rikkoisivat perustuslakiamme

Olen istunut kuuntelemassa ja kommentoimassa kuntajakoselvityksen saatuja tuloksia ja suunniteltuja säästöjä, joita ei voi kuntalaisena kaikkia allekirjoittaa. Ne ovat ristiriidassa todellisuuden kanssa ja toteutuessaan ne riistäisivät kunnilta sekä kunta- että perustuslain antaman suojan kuntien itsemääräämisoikeudesta.

Selvitystyöhön osallistuneille kiitokseni, he hoitivat vain heille osoitettua tehtäväänsä.

Petäjäveden kuntataloutta on hoidettu hyvin niissä oloissa, jota maassamme vallitsevat ja jotka ovat kunnan omissa käsissä. Kuntaa on kehitetty lain edellyttämällä tavalla.

Kuntalaki sanoo kuntien itsehallinnosta muun muassa seuraavaa:

”Suomi jakautuu kuntiin, joiden asukkaiden itsehallinto on turvattu perustuslaissa. Kunnan päätösvaltaa käyttää asukkaiden valitsema valtuusto. Kunta pyrkii edistämään asukkaidensa hyvinvointia ja kestävää kehitystä alueellaan”.

Mikäli pakkoliitoksista tulisi totta, se olisi vastoin kunnan tahtoa eli itsemääräämisoikeuttamme ja vastoin perustuslain suojaa.

Perustuslain mukaan valtiovalta kuuluu kansalle. Kansanvaltaan sisältyy yksilön oikeus vaikuttaa yhteisen päätöksen tekemiseen. Perustuslaissa on turvattava yksilön oikeudet.

Perustuslaki edellyttää, että ”tuomioistuimen on annettava etusija perustuslain säännölle, jos sen käsiteltävänä olevassa asiassa lain säännös olisi ilmeisessä ristiriidassa perustuslain kanssa. Säännöksen ristiriidan on oltava ilmeinen. Ensisijaisesti ristiriita on pyrittävä poistamaan tulkitsemalla lakia perustuslain mukaisesti”.

Jos kuntia liitetään yhteen pakkokeinoin, tapahtuisi käsittääkseni juuri tuo itsemääräämisoikeuden polkeminen eli ristiriita lain ja säännöksen välillä – sekä perustuslain, että kuntalain vastaisesti.

Tällaisia esimerkkejä valtiovallan taholta en toivoisi enää lisää, sillä niitä on jo liikaa.

”Mitä isot edellä sitä pienet perässä”, on tuttu sananlasku. On väärin vaatia kansaa noudattamaan lakeja, jos valtiovalta polkee niitä itse.

Toivon, että saamme kansallemme sellaista päätöksentekoa, joka kestää päivänvalon ja on oikeudenmukaista jokaista Suomen kansalaista kohtaan. Kaikilla kansalaisilla on oltava yhtäläiset oikeudet myös lain edessä ja lakeja tulee jokaisen myös noudattaa.

Ritva Lehtonen

kunnanvaltuutettu (ps.)

Petäjävesi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.