Kuntien rakenneuudistus on välttämätön

Kansanedustaja Aila Paloniemi käsitteli 8.1. Keskisuomalaisessa hallituksen kuntarakenneuudistusta niin yksisilmäisesti, että on paikallaan kommentoida.

Kuntarakenneuudistukseen vaikuttaa, että seuraavan kymmenen vuoden aikana 63-vuotiaiden määrä kasvaa 650 000 samassa ajassa yli 75-vuotiaiden määrä kaksinkertaistuu ja samaan aikaan 350 000 kuntatyöntekijää jää eläkkeelle.

On olemassa kuntia, joissa työssäkäyvät ihmiset käytännössä loppuvat, huoltosuhde heikkenee rajusti ja siithen kunnat ovat varautuneet, edellisten hallitusten tuella, tukevalla velkalastilla.

Jos ei tehdä rakennemuutosta, kuntien velka kymmenkertaistuisi kolmessa valtuustokaudessa. Siinähän se on vaihtoehto: siirretään omat halumme tulevien sukupolvien maksettavaksi.

Kolmasosa kunnista ei tule selviämään ilman valtionosuuksien tuntuvaa lisäämistä, ja valtion on kyettävä supistamaan menojaan ei voida ottaa 7 mrd euroa velkaa joka vuosi.

Helsinki tuottaa aivan eri palvelut kuin joku pikkukunta joka ei tuota itse juuri mitään, ja siksi vertailua ei voida tosiasiassa suorittaa.

”Otetaan rikkailta ja annetaan köyhille”: mitähän se pitää sisällään?

Pikkukunnista ovat köyhät lähteneet jo 1960 luvulla Ruotsiin ja kirjattomat ja karjattomat kasvuseuduille työn perässä, ei niihin kuntiin köyhät ole pystyneet jäämään.

Jotenkin Paloniemen kirjoitusta lukiessa tuli mieleeni että puhemies Heinäluoma oli sittenkin naiivi ehdotettuaan opposition mukaan ottamista kuntarakenneuudistuksen valmisteluun. Haaste on senverran kova että siitä selvitään vain yhteistyöllä.

Tuomo Alanen

kunnavaltuutettu (sd)

Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

LyhyetLyhyetKyllähän junalipun netistä ostaa Jkl-Hki, mutta ostapa Jkl-Kemijärvi yöjunaan Tre kautta! Ei niin vain onnistu!

Uutissuomalaisen debatti: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle, varoittaa Risto Murto – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille

Lyhyet

Lyhyet

Seurakunnat hoitavat kyllä metsiään

Puistokadun pyörä- reitit turvallisiksi

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Pilataanko nyt Päijänteen kulttuurimaisemat?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.