Kuntien yhtiöiden hallitustiedot julki

Eero Kuusela kirjoitti kuntien omistamien osakeyhtiöiden hallituksien vastuista ja velvollisuuksista sekä hallitusammattilaisten käytöstä kuntien tytäryhtiöiden hallinnossa (Ksml 5.6.). Tämä ajatus on ollut varmasti monen mielessä.

Nyt on juuri oikea aika avata keskustelu asian tiimoilta, koska uusi kuntalaki painottaa sitä, että tytäryhtiön hallitukseen valittavilla on oltava riittävä toimialan ja talouden tuntemus.

Lisäksi uutta kuntalakia voinee tulkita siten, että emokunnan johdon tulee ajatella konsernin etua henkilövalinnoissa. Henkilövalintojen suhteen se ei voi merkitä muuta kuin kuntalain vaatimaa pätevyyttä hallitustehtävään – ei poliittista sopivuutta.

Asiaa on ajateltava avoimesti siten, että aina kun kun havaitaan, että riittävää pätevyyttä ei löydy kuntakonsernin piiristä, hallituksen tietotaitoa paikkaamaan nimitetään ulkopuolisia ammattilaisia. Kunnanhallituksille tulee tästä kova vastuu, jos vaikka tytäryhtiön huono tuloskehitys voidaan johtaa epäpätevästä hallituksesta.

Nyt olisi kuntien hyvä julkaista riittävät hallitustiedot. Kuntien verkkosivuille olisi reilusti laitettava tytäryhtiöiden hallituksien jäsenten cv-tiedot: ikä, koulutus, ammatti, keskeinen työkokemus, perehtyneisyys ao. yhtiön toimialaan, edelliset työpaikat sekä mahdollinen kunnanhallituksen tai -valtuuston jäsenyys ja muut luottamustehtävät. Tietojen pohjalta voivat kuntalaisetkin arvioida nykyisten hallitusten kelpoisuutta uuden lain valossa.

Kari Halttunen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Kaupunkipyörät ovat osa ketterän kestävää liikkumista

Suomipop, pyörätuolit ja taksien kyydit

Lyhyet

Valvonta on yhteistyötä

Lyhyet

Hallitus vie meitä kerrostaloihin

Lentäen vai netitse?

Kohtuuden pitää riittää – työelämässäkin

Lyhyet

Kulmuni on paras johtaja keskustalle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.