Kuokkalan Survon omenat myrkyllisiä?

Minulla on ollut tapana kerätä omenoita Jyväskylän Rantaraitin varrelta Survon omenatarhasta, jota on hoitanut Jyväskylän tekninen palvelukeskus. Ilahduttavaa, että niitä saanut vapaasti poimia. Jotkut lajikkeet olivat ihan hyvän makuisia.

Jokin aika sitten huomasin siellä ilmoituksen rikkakasvien torjunnasta ja varoajasta 22.–23. elokuuta välisenä aikana, jolloin koiria ei olisi hyvä päästää sinne.

Myrkky vaikuttaa olleen tehokasta, kun nyt kaikkien omenapuiden ympärillä on lähes metrin laajuinen ruskea ympyrä. Näin tuhotaan myös maaperästä luonnolliset bakteerit ja eliöstö ja heikennetään mehiläis- ja perhospopulaatioita.

Tuemmeko tässä ehkä samalla verovaroin amerikkalaista pahamaineista ja hirviömäistä Monsanto yhtiötä?

En todellakaan aio enää syödä omenoita tältä alueelta. Hankin omenani muualta.

Kun vihreät saavuttivat vaalivoiton tässä kaupungissa, oletin että se myös vaikuttaisi menoon.

Kenelle omenat on tarkoitettu? Mitä järkeä on muutenkaan enää tässä vaiheessa syksyä niitä ruiskuttaa, kun se ei enää vaikuta satoon mitenkään. Niitähän kasvaa muutenkin ylen määrin, joten mihin myrkytyksillä oikein pyritään?

Tämä ei ole kestävää eikä ekologista toimintaa. Jyväskylän kaupunki voisi edes tarjota puhtaita omenoita asukkailleen. Järkevät ihmiset arvostavat luomutuotteita.

Lähetin vielä tiedustelun kaupungin palautepalveluun, josta vastattiin ”Survon omenatarhassa on torjuttu puiden alta rikkakasveja glyfosaatilla elokuussa. Itse puihin ei ole ruiskutettu mitään, ainoastaan maan pinnalle. Ennen käsittelyä omenapudokkaat kerättiin puiden alta pois.”

Glyfosaattihan on juuri mainitun Monsanton torjunta aineen ainesosa. Näitä ruiskutuksia on kyllä mielestäni tehty muulloinkin kun elokuussa.

Timo Viitala

Jyväskylä, Säynätsalo

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lasten ja nuorten hätään pitää vastata

Poliittiset intohimot ajoivat ammatillisen otteen ohitse

Jyväskylä on nostettava MAL-sopimusten piiriin

Lentämiselle pitää säätää isot verot

Koulut mukaan ilmastotyöhön

Lyhyet

Lyhyet

Maitoa ja lihaa ei tarvita

Huume- ongelma syvenee

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.