Kuormitusmittausten tulokset odotettuja

Tapio Salmisen (Ksml 15.7.) Keuruun Martinjärven kuormituksesta saamat tulokset olivat täysin odotettuja. Järven pohjassa on metrikaupalla turvetta, mutta Vapon palkkaaman konsultin mielestä ainoa paikka, josta sitä ei järven pohjaan ole tullut, on yläpuolisen järven rannassa oleva ja siihen jätevetensä laskeva vanha turvekaivos.

Ely-keskusten määräämät turvetuotantoalueiden velvoitetarkkailujen mittaustulokset tulevat olemaan aivan yhtä epäluotettavia kuin yllä mainitut Martinjärven kuormitusmittaukset niin kauan, kuin laki sallii tuottajan itse kilpailuttaa tarkkailua suorittavat konsulttinsa.

Ikävä esimerkki tästä epäluotettavuudesta on Kalmunevalla velvoitetarkkailun yhteydessä suoritettu jätevesien virtaaman mittaus. Keski-Suomen Ely-keskus oli antanut vuonna 2011 Vapolle tarkat ohjeet siitä, kuinka jätevesien virtaama Kalmunevalla tulee mitata.

Kun Martinjärven vesienhoitoyhdistys talvella 2012 kritisoi Keski-Suomen Ely-keskukselle Kalmunevan vuosiraportissa olevia mitättömän pieniä virtaamia, selvisi, että Vapo oli viranomaisen ohjeista (virtaama piti mitata alueelta jätevedet poistavan pumpun käyntiajan ja tehon kautta) piittaamatta ohjeistanut konsulttinsa Nablabs Oy:n mittaamaan virtaaman ämpärillä.

Ely-keskus toisti ohjeensa Vapolle ennen kevään 2012 tulva-aikaa, mutta tästä piittaamatta Vapo jatkoi konsulttinsa kanssa ämpärillä mittaamista vielä yli koko tulva-ajan.

Näin saadut virtaamat olivat vain noin kolmasosa pumpun käyntiajan ja tehon kautta lasketuista arvoista. Tämä aiheutti sen, että vesistöpäästötkin olivat virallisissa raporteissa vain yhden kolmasosan siitä, mitä ne olisivat olleet, jos virtaama olisi laskettu viranomaisten antamien määräysten mukaan.

Konsultti voi tietysti väittää, ettei se ole tiennyt Ely-keskuksen ohjeista, mutta viranomaisten määräämää ympäristön suojelemiseksi annettua tehtäväänsä kunnioittava konsultti olisi silti kieltäytynyt tällaisesta ämpärin avulla toteutetusta mittaustulosten manipuloinnista.

Kun tällaisessa asiassa hyvällä omalla tunnolla rikotaan tieten tahtoen viranomaisten antamia ohjeita, miksi niitä kunnioitettaisiin jossakin muussa kohtaa?

Aloite Kalmunevan sulkemisesta tuli Martinjärven vesienhoitoyhdistykseltä, mutta jos Tapio Salminen malttaisi lukea Keski-Suomen Ely-keskuksen Kalmunevasta kirjoittaman päätöksen, hänkin kenties ymmärtäisi, että syyt Kalmunevan sulkemiseen johtuvat siitä, että sen vesiensuojelu ei ole lain edellyttämässä kunnossa, eivätkä suinkaan pienen vesienhoitoyhdistyksen ”pitämästä metelistä”.

Jarkko Nisula

puheenjohtaja

Martinjärven vesienhoitoyhdistys ry

Jyväskylä, Palokka

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

LyhyetPuolimatkan opeilla palattaisiin aikaan, jolloin poikkeava nuori päätti itse elämänsä.Kaipauksella muistaen

Päihteiden myynnin ikärajoja on valvottava

Pidetään seurakunnassa syli avoimena partiolaisille

Haittaan liittyy uhka

LyhyetSuomeekin tapa että aseen saa armeijasta mukaan. Pitkissä parisuhteissa on hyvä osata puolustaa itseään.

Muutto ja muutos

Seurakunta ja tilakiistat

Lyhyet 23.5.

Lyhyet 23.5.

Kuntien verkkoyhtiön tervehdyttämisen haasteet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.