Kutsuntoja pitäisi kehittää tarkastelupisteeksi

Huolestuttava uutinen kertoi, että joka kolmannella alle 30-vuotiaista miehistä jää varusmiespalvelus suorittamatta. He joko keskeyttävät sen tai jättävät kokonaan suorittamatta.

On esitetty näkemyksiä siitä, että miesten määrän vähetessä nykyistä sodanajan vahvuutta eli 280 000 henkilöä on yhä vaikeampi pitää yllä.

Myös koko yleisen asevelvollisuuden käsitettä ja sen toimivuutta on alettu kyseenalaistamaan. Samaan aikaan kuitenkin kyselytutkimuksen mukaan maanpuolustustahto on kasvanut.

Tällä hetkellä varusmiespalveluksen suorittaa vuosittain yhteensä yli 20 000 nuorta aikuista. Näistä vajaat tuhat on naisia. Naiset ovat voineet suorittaa vapaaehtoisina varusmiespalveluksen vuodesta 1995 lähtien.

 

Sodankäynnin muuttuessa on alettu puhumaan kyber- ja hybridiuhista. Puolustusvoimissa olisi selvitettävä, voisiko perinteisen asepalveluksen sijaan naisia ohjata enenevästi näille alueille.

Kutsuntojen ulottamista naisiin olisi harkittava ja yleisiä kutsuntoja tulisi kehittää siihen suuntaan, että ne voisivat toimia nuoren elämässä tarkastelupisteenä, jossa tulisi myös arvioitua, onko nuori esimerkiksi syrjäytymisuhan alla. Tämä tulisi nähdä mahdollisuutena ja myönteisenä yhteiskunnan huolenpitona.

Jarmo Nahkamäki
Perussuomalaisten kunnallisjärjestön puheenjohtaja
Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Tämän kriisin ammattilaiset ovat kiitoksensa ansainneet

Sinuhe: Vastaa, älä kysele

Jyväskylään digikoulun globaali kehityskeskus

Lyhyet

Vierailijakolumni: Nyt vanhempien välinen yhteistyö korostuu

Kuntien itsehallinnon nurja puoli on karmea

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.