Kuulehan, postin jakeluesimies

Asun Jyväskylän postialueella 40500. Meitä on tällä puolella postialuetta arviolta 2 000-3 000 taloutta. Siis noin 10 000 postilähetysten saajaa.

Jokainen meistä saanee ainakin muutaman noudettavan postilähetyksen vuodessa, osa paljonkin enemmän, postimyynti kun on päivän sana ja täällä kun toimii lisäksi useampiakin yrityksiä. Olisiko kokonaismäärä 50 000 vai 100 000 lähetystä vuodessa? En tiedä, etkä näemmä Sinäkään ole viitsinyt asiaan paneutua.

Meillä olisi lähempänäkin postikonttoreita, Savelassa taitaa olla lähin. Sinne olenkin ehdotellut lähetyksiämme ohjattavaksi. Ei vaan Sinulle sovi, ei onnistu.

Mietitäänpä, mitä se tarkoittaa. Savelasta on keskustan postiin 3 kilometriä. Jokainen meistä ajelee sen käytännössä turhaan edestakaisin, koska Savelassa olisi kauppakin samalla saapuvilla. Tästä tulee vuodessa vaikkapa 100 000 lähetyksen myötä 2 x 3 x100 000 km eli hyvinkin 600 000 km ajelua.

Sitten parkkipaikan etsiminen, joka on nykyään usein jo ihan toivotonta, sanotaan vaikkapa 1 km/nouto. Saadaan vielä 100 000 km lisää, yhteensä noin 700 000 km. Jos veikkasin vähänkin alakanttiin lähetysten määrän, päästään yli miljoonan kilometrin. Kaupunkiajona se tekee mukavat 100 000 litraa polttoainetta vuodessa - se jätetään kärynä kaupunkilaisten neniin. Ja samalla kulutetaan noin 4 henkilöautoa loppuun, joka vuosi.

Olen tätä ehdotellut vuodesta 2004, joten se tekee tähän mennessä 600 000 litraa polttoainetta ja 24 autoa. Päälle vielä muutaman kymmentä rengaskertaa ja starttimoottoria.

Ja sitten vielä päälle hitusen hukattua aikaa. Miljoona kilometriä kaupungissa vie 30 000 tuntia. Siis meiltä, Sinun työsi maksajilta. Arvaapa, miksi en ole kovin tyytyväinen Sinuun maksaessani postimerkkejä.

Kerrassan upea saldo, monessa hommassa ei saa haaskattua pientä osaakaan tuosta vaikka ihan tosissaan yrittäisi. Mahdat olla ylpeä, syystäkin. Ja kaikki tämä vain yhdellä postialueella. Paljonkos kaikkiaan mahdatkaan saada aikaiseksi.

Vaihtoehto olisi tietysti toimittaa nuo lähetykset noudettavaksi lähimmästä pisteestä, meidän postialueellamme vaikkapa Savelasta. Sinne mahtanee joka tapauksessa mennä Sinun firmasi jakeluauto, postin kun olen siellä omin silmin havainnut ja sinne lähetyksiäkin jättänyt.

Vieressä on iso parkkipaikka ja samalla voi poiketa kauppaan. Näin ehdottelin. Mutta ei, ei se onnistu Sinun näkemyksesi mukaan. Systeemi ei salli. Mikä hiton systeemi, Sinähän sen systeemin määräät, esimiesasemassa kun olet.

Minulla on Sinulle tarjolla reilu ehdotus asian hoitamiseksi. Se alkaa sanoilla "Eroan täten tehtävästäni kykenemättömyyteni johdosta...". Kyllä jossain aina löytyy hommia vaikkei ajattelu olekaan vahvimpia puoliasi. Pääsisi joku ihan oikeasti työhönsä pystyvä tilallesi. Sinunlaisiasi on nimittäin kiittäminen pianaikaa koko postilaitoksen katoamisesta.

TIMO SILTALA Jyväskylä, Isolahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Hyvinvoivat vanhemmat ovat hyvinvoivien lapsien voimavara

Rinteen pikavippibudjetti kurittaa ahkeraa keskiluokkaa

Lyhyet

Lyhyet

Oikeaa isänmaallisuutta globaalissa maailmassa

Tuntuu hyvältä, kun voi parantaa ihmisten arkea

Kesätyöseteli kaikille päättöluokkalaisille!

Lippumme elää ajassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.