Kuulovammaisen juoksuttamista

On hieno juttu, että kuulovammaiset saavat Keski-Suomen keskussairaalan kautta ilmaisen kuulolaitteen. Pikkuisen kadehtien voisi todeta, että näkökykyä ja ruoan puremista ei arvosteta samalla mitalla. Olen saanut seurata läheltä kuulolaitteen hankintaa, sillä edesmennyt mieheni oli kuulovammainen ja samoin on nykyinen avomieheni.

Yleensä työterveys- tai terveyskeskuslääkäri kirjoittaa lähetteen keskussairaalan kuuloasemalle, jossa tehdään mittaukset ja määritykset, mutta laitteen hankinta on ulkoistettu yksityiselle kuuloasemalle. Aikaisemmin Vaasankadulla sijainneessa Oton Kuulossa molemmat mieheni kävivät usein ja mielellään, sillä sinne pääsi nopeasti ja ilmapiiri palveluineen oli ystävällistä. Kuitenkin Keskussairaalan kuuloasemaa tarvitaan laitteen kuluessa, mutta sielläkin palvelu pelaa.

Äskettäinen kuulolaitteen pätkiminen palautti meidätkin valittajien kuoroon. Ensin soitto keskussairaalan kuuloasemalle, jonne järjestyi aika seuraavaksi päiväksi. Siellä vika todettiin, asennettiin varalaite korvaan ja käskettiin varata aika uudelta yksityiseltä jyväskyläläiseltä kuuloasemalta, jossa hoidettaisiin asia kuntoon. Sanottiin vielä, että keskussairaala maksaa.

Ajanvarauksen yhteydessä uudesta paikasta ilmoitettiin, että vaikkua ei saa olla korvassa. Koska aika oli peruutusaika seuraavalle päivälle, lähti mies iltapäivällä Konginkankaan mainiolle teveysasemalle, josko siellä vielä olisi joku huuhtelutaitoinen. Ja niin olikin, meillä palvellaan, vaikka ei ole hoitotunti eikä aina ajanvarausta. Se on pienen, ihmisläheisen hoitopaikan etu.

Seuraavana päivänä mies ajoi Jyväskylään, etsi kuuloaseman, pääsi sisään ja soitti kotiin: ei onnistu. Toimihenkilö oli sanonut: "Korvakarvat on ajamatta, menkää ensin parturiin!" Edellisellä viikolla parturissa käynyt mies millin sängellään ei lähtenyt taas parturiin, vaan minä olen nyt itse ajellut korvia parranajokoneeseen kuuluvalla leikkurilla. Eikö kuuloasemalla kuuluisi olla sellainen? Ja eikö sitä pitäisi osata käyttää juuri siellä?

Jos ja kun keskussairaala ostaa palveluja, pitäisi olla tarkkana ettei käy kuin Äänekosken pyykinpesun, joka ulkoistettiin Viroon, mutta palautettiin pian takaisin paikallisille laatuongelmien vuoksi. Ja muistaako kukaan kuntalainen, että kunta on se, joka maksaa asukkaidensa erikoissairaanhoidon, johon nämä korvalaitteetkin kuulunevat. Tässä tapauksessa 71-vuotiasta ajelutettiin korvakarvojen takia kahteen kertaan liki 200 km. Entä jos hän ei ajaisi omaa autoa?

KIRSTI JÄÄSKELÄINEN Äänekoski, Konginkangas

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Etusijalle lapset ja nuoret

Lukijan kuva

Lukijan kuva

Honkonen ja keskusta ovat unohtaneet suomalaiset

Opiskeluhuollon kysyntä kasvaa

Wallinheimon kirstu on pohjaton

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.