Kyläpolitikointi sumentaa järjen

Tunteet ovat olleet pinnassa Lanneveden Osuuspankin ympärillä Saarijärvellä. Juhannuksen tienoilla pidettiin ylimääräinen osuuskunnan kokous. Sen olivat masinoineet koolle kaksi miestä, jotka eivät hyväksy toimitusjohtajan ja hallinnon aiemmin tekemää päätöstä siirtää Lanneveden OP:n pääkonttori Saarijärven keskustaan. Nuo puuhamiehet olivat koonneet 103 nimen adressin, jonka perusteella kyseinen kokous saatiin aikaan.

Toimitusjohtaja ja muu hallinto on perustellut siirtoa sillä, että konttori tulisi huomattavasti näkyvämmälle paikalle, ja sillä olisi sitä kautta paremmat mahdollisuudet lisätä asiakas- ja jäsenkuntaa.

Kokouksesta tuli infotilaisuus, johon miehet eivät olleet ollenkaan tyytyväisiä, he sanoivat keräävänsä uuden nimilistan seuraavaa kokousta varten. Toinen miehistä sanoi, että jos ei saada mieleistä päätöstä, vaihdetaan päättäjät, eli tarkoituksena on ensin vaihtaa hallintoneuvosto, joka vaihtaisi hallituksen ja mahdollisesti myös toimitusjohtajan.

Oli se aika raakaa tekstiä. Minulla heräsi vahva epäilys, että ymmärtävätköhän miehet aivan täysin, mitä he ovat tekemässä. Ainakin he tekevät parhaillaan hallaa pankin maineelle.

Toimitusjohtajan vaihto olisi todella kova juttu, asiakkailta menisi helposti usko koko pankkiin – ja millä kyseiset kaverit vastaisivat, jos pahasti kävisi?

Eikö pankin menestyminen ja kasvaminen ole kuitenkin se tärkein asia eikä ”kyläpolitikointi”, siis se, sijaitseeko päätoimipaikka Lannevedellä vai Saarijärvellä? Tässä kohtaa nuo tunnekysymykset tulevat esiin.

Olen jäsenenä sitä mieltä, että hallinto on katsonut tulevaisuuteen ja tehnyt aivan oikean ja rohkean päätöksen. Nykymaailmassa ei pärjää, jos eletään ”entisten” mukaan, pitää olla uusia visioita, ja tämä siirto on juuri sitä. Ei voi tietenkään rinnastaa, mutta kun Kreikassa vaihdettiin päättäjät, tilanne meni entistä huonommaksi. Niin voi käydä myös Lannevedellä.

Raimo Poikonen

Lanneveden OP:n jäsen

Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.