Kyllä kaupungin johto vastaa ja haluaa osaltaan edistää avoimuutta

Kaupunginjohtaja Timo Koivisto avasi Jyväskylän kaupungin talouden tilaa ja tulevia haasteita mielipidekirjoituksessaan (KSML 7.6.). Kari Halttunen peräänkuulutti tarkempaa tietoa siitä, miten Jyväskylän kaupunkikonserni yhtiöineen kestää koronaiskun (KSML 17.6.) ja reilua viikkoa myöhemmin (KSML 26.6.) kyseli vastausten perään.

Vaikka akuutti koronatilanne Suomessa on toistaiseksi helpottumassa, kerrannaisvaikutukset säteilevät julkisen sektorin talou­teen vielä pitkään. Jyväskylän kaupunkikonserni yhtiöineen ei ole tästä poikkeus.

Osa Jyväskylän kaupunkikonsernin yhtiöistä kärsi suoraan koronan vaikutuksista. Esimerkiksi Jyväs-Parkki Oy menetti lähes 800 000 euroa pysäköintituloja.

Tämänkaltaiset välittömät vaikutukset on helppo todeta. Huomattavasti vaikeampi on ennakoida työllisyystilanteen, kulutuskäyttäytymisen tai asiakkaiden maksukyvyn pitkän aikavälin mahdollisia vaikutuksia vaikkapa Alvan, Jyväskylän Paviljonkisäätiön tai Jyväskylän Vuokra-asuntojen talouteen.

Merkittävimpien konserniyhtiöiden alustavat arviot talouden toteutumisesta ovat luettavissa kaupungin nettisivuilta viimeisimmästä kolmannesvuosiraportista. Seuraavan kerran kaupunkikonsernin taloudellinen tilanne päivitetään elokuun lopun tietojen perusteella. Tällöin pystytään jo tarkemmin arvioimaan koronan taloudelliset vaikutukset koko kaupunkikonserniin.

Kesäkuussa työnsä käynnistänyt, kaupunginhallituksen asettama taloustoimikunta tulee osana talousohjelman laatimista arvioimaan kaupungin merkittävimmät omaisuuserät ja niihin mahdollisesti kohdistuvat järjestelyt. Konserniyhteisöt eivät ole taloustalkoiden ulkopuolella.

Talousohjelmassa asetetaan tavoitearvot keskeisille talouden tunnusluvuille, tunnistetaan taloudelliset epävarmuustekijät sekä esitetään toimenpide-ehdotukset taloudellisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Talousohjelma tulee vastaamaan Halttusen esittämiin kysymyksiin huomioiden keskeiset toimintaympäristön muutokset korona mukaan lukien.

Olen Halttusen kanssa samaa mieltä siitä, että talouteen liittyvät toimenpiteet koskevat tavalla tai toisella kaikkia jyväskyläläisiä. Olemmekin uudistamassa talouden suunnitteluun liittyvää viestintää entistä informatiivisempaan suuntaan.

Kysymykseen ”miksi kaupungin johto ei vastaa” ei ole mahdollista antaa muuta vastausta kuin että kyllä vastaa. Haluamme ehdottomasti edistää avoimuutta ja vuoropuhelua kuntalaisten kanssa eri foorumeilla. Yhteistä arvokeskustelua tullaan käymään tulevina vuosina tiiviisti sekä asukkaiden että päättäjien kanssa, sillä kaupunki ja sen tulevaisuus on meidän kaikkien yhteinen asia.

Heli Leinonkoski
kansliapäällikkö
Jyväskylän kaupunki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Osaamista Alvan johtoon

En ole kuullut leikkausten keskittämisestä mitään uutta

Lyhyet

Lyhyet

Osuuspankin fuusio oli torjuttava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.