Kysele ehdokkailta puuenergian käytön lisäämisestä

Kunnallisvaalien ollessa meneilllään koen tärkeäksi löytää maaseudulle ja maakuntiin elinvoimaa edistäviä tekijöitä. Kotimainen puhdas ruoka on viime viikkoina noussut aivan uuteen merkitykseen, kun on tullut hälyttäviä tietoja tuontiruuan riskeistä. Maaseutua ei voi tuoda, se säilyy vain viljeltynä ja asuttuna eri elinkeinojen luodessa kunakin aikana kultturimaisemaa.

Suomessa puun mahdollisuudet ovat monet. Onneksi on idearikkautta, tarvittaisiin vain keinoja tuotteiden markkinointiin ja erityisesti vientituotteiksi.

Kun olen tuonut esille poikittaissuntaisia liikenne- ja kuljetuskäytäviä, olen halunnut luoda näköaloja uuden ”Kiinan silkkitien” saamiseksi Keski-Suomen kautta kulkevaksi kansainväliseksi reitiksi tuomaan mahdollisuuksia elinvoimalle ja elinkeinoille maakuntaamme.

Mutta ihan omissa kunnissamme ja lähiyhteisöissämme on mahdollisuus entistä enemmän lisätä kotimaisen ja uusiutuvan puunenergian käyttöä. Vaikka monissa kunnissa olemme jo toimineet esimerkillisesti, onneksi on vielä käyttämättömiä mahdollisuuksia. Ensinnäkin energiapuuta on nyt runsaasti saatavana. Ongelma on vain nyt, että korjatut risukasat kuten minullakin Multialla eivät kiinnosta ostajia.

Haluan, että se mikä on ongelma ja haittaa metsien perkauksia, käytettäisiin mahdollisuutena. Puuenergia tulisi ottaa kovaan käyttöön siellä, missä vielä käytetään tuontipolttoaineita. Energialaitoksissa voidaan tehokkaasti tuottaa puusta energiaa taidolla ja osaamisella ilman haitallisia pienhiukkas- ja savupäästöjä entistä paremmin.

Kuntapäättäjät voivat suoraan ja välillisesti vaikuttaa energiapoliittisiin ratkaisuihin. Siksi kannattaa kysellä ehdokkailta kantaa puuenergian käyttöön ja toki vaalien jälkeenkin valituksi tulleilta. Kotimaisella energialla eri muodoissaan saadaan työ- ja yrittäjätuloja maaseudulle ja maakuntaan. Nämä synnyttävät myönteisiä seurannaisvaikutuksia. Raha kiertäisi ja synnyttäisi uusia työpaikkoja kautta maakunnan. Valtion kauppatase paranisi ja kunnat ja valtio saisivat enemmän verotuloja ihmisten perustarpeista vastaamiseksi.

Merkittävä asia olisi myös metsien hoidon paraneminen. Niiden kasvu lisääntyisi. Nykyaikana tärkeä hiilen sidonta lisääntyisi elinvoimaisissa metsissä.

Ottakaamme ehdokkailta selvää asioista. Itse kannatan lujasti kotimaista energiaa ja Keuruulla olemmekin asiassa pitkällä sekä keskustaajamassa että Haapamäellä.

Lauri Oinonen

maakuntavaltuutettu (kesk.)

kuntavaaliehdokas

Keuruu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Ratkaisut ovat jäsenmaiden käsissä

Lyhyet

Lyhyet

Kehitystyötä ei ole vara hukata

Oppimateriaalien hankintaan yhdenvertaisia ratkaisuja

Kivihiili kiellettiin jo

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Jäämerenrata voisi jopa toteutua

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.