Kysymyksiä Jyväskylän valtuustolle

Jyväskylän kaupunginvaltuusto käsittelee maanantain kokouksessaan Tikkalan osayleiskaavaehdotusta. Tikkalan kylä on määritelty "voimakkaasti kehitettäväksi alueeksi". Hyvä niin. Alueelle on saatu uusi päiväkoti-koulu ja vesiosuuskunta rakennuttaa jätevesijärjestelmää täyttä häkää. Kylä on "maallemuuttajan" ihannepaikka: upeat peltomaisemat, ei valosaastetta sekä omaa rauhaa ja hiljaisuutta.

Nyt käsiteltävässä Tikkalan osayleiskaavassa koko kylän alueen tonttimäärää ollaan kolminkertaistamassa lähes parillasadalla uudella tontilla. Uudet maallemuuttajat ovat tervetulleita lisäämään jo ennestään vireän pikkukylän toimintaa. Kaavoitusprosessin aikana on otettu sekä rantatonttien, että suurten maa-alueiden omistajien toiveet hyvin huomioon.

Varsinaisessa kyläkeskuksessa asuvat ovatkin sitten joutumassa kaavassa häviäjien puolelle.

Nyt valtuusto käsittelee, koko laajan osayleiskaavan lisäksi, Tikkalan perinteisen kylämaiseman kannalta oleellisimman alueen kaavoittamista asuintonteiksi. Kysymyksessä on ns. Iivarin peltojen alue kyläkeskuksen kupeessa.

Vaikka suurelta osin maisemallisesti arvokkaan, sekä maa- ja metsätalouskäyttöön määritellyn alueen osalta etuostoriita odottaa vasta oikeuskäsittelyä, kaupunki on jo runnomassa paikalle lähiömäiseen tyyliin yhdeksää asuintonttia. Jyväskylän kaavoituspolitiikan mukaan yksityisen omistamaa raakamaata kaavoitetaan vain erittäin perustellusta syystä. Mikä on tässä tapauksessa se "erittäin perusteltu syy"?

Iivarin peltojen 15 hehtaarista 2,8 hehtaaria on kaavoitettu yhdeksälle tontille. Miten kaupunki aikoo viljellä jäljelle jääviä noin 12 hehtaarin peltoja, jos se voittaa niistä käytävän oikeuskäsittelyn? Jos kaava menee tällaisenaan läpi, maisemallisesti merkittävät alueet jäävät todellisuudessa rakentamisen taakse piiloon. Mitä järkeä on tällaisessa toiminnassa?

Kyläkeskustassa sijaitsevista 19:stä taloudesta jätettiin 12 kirjallista muistutusta, joissa yksiselitteisesti vastustetaan pelloille rakentamista. Siis valtaosa kyläkeskuksen asukkaista vastustaa peltomaisemien tuhoamista. Pelloille rakentamisesta huomautti kirjallisesti myös Tikkalan kyläseura, jonka kanta päätettiin kyläkokouksessa.

Kun Korpilahden kirkonkylän kupeessa, lähellä palveluita myynnissä olevat lukuisat tontitkaan eivät mene kaupaksi, niin miten oleellista kunnan on saada yhdeksän tonttia pikkukylästä ja samalla pilata juuri ne maisemat, joiden takia ihmiset alueelle voisivat muuttaa? Mikä on Jyväskylän elinkeinopolitiikka maaseudulla, jos muutama pientalotontti menee viljelijöiden tarpeiden ohi?

Toivomme, että valtuutetuilta löytyy selkärankaa ehdottaa kaavan ottamista uudelleen valmisteluun Iivarin peltojen osalta.

RIIKKA PENNANEN PÄIVÖ LAUKKALA SYLVI TIKKALA sekä 15 muuta Tikkalan kyläkeskuksen asukasta

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Katoilta pudotettavan lumen käsittelyyn on vaihtoehto

Vanhusten perhehoito tuo kodinomaisuutta

Vähäpäästöiseen liikenteeseen

Vero- vapaus ja synnytys

Kirja on seikkailu

Vanhus- asiassa tarvitaan ryhtiliike

Kotoutus on hyvällä mallillla

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.