Kysymys kahdesta lautasesta

Suomalaiset ovat niin perisuomalaiseen tapaan häpeilleet EU:ssa ns. ”kahden lautasen kiistaa” kun sekä presidentti, että pääministeri ovat halunneet istua mukana päättämässä. Ei ole haluttu ymmärtää, että tämä on ollut asia, joka on nostanut suomalaisten arvostusta, meillä uskalletaan kulkea omaa tietä ja päättää asioista moniarvoisesti.

Presidentti on vastannut ulkopolitiikasta ja eroaa pääministeristä myös siinä, että häntä ei ole valittu puoluekoneiston läpi vaan suoraan kansanvaalilla. Se toinen lautanen on ollut demokratian ja perustuslain symboli. Nyt olemme valitsemassa presidenttiä ja keskustelu pyörii aivan toisarvoisten kysymysten ympärillä. Seuraava kysymys ei ole sellainen.

Hormuzin salmen tilanne kiristyy. USA on lähettänyt lahdelle tärkeimmät lentotukialuksensa ja ilmoitti pari päivää sitten jo neljännen Nimitz-luokan lentotukialuksen lähettämisestä Persianlahdelle. Suomen motiivina olla jäsen EU:ssa oli vaikuttaminen. Siitä huolimatta EU on mukana rintamassa talouspakottein 23.1. 2011 alkaen Suomen kannan vastaisesti.

Tämä tarkoittaa sitä, että myös Suomi on mukana pakotteissa ja Iranin vihollisvaltio. Israelin pelätään tekevän lähikuukausina iskun Iranin ydinvoimalaitoksiin, joissa kehitetään oletettavasti ydinasetta.

Ase on suomalaisen Harvardissa työskentelevän huippuasiantuntijan, Olli Heinosen, arvion mukaan valmis tasan vuoden kuluttua. Iran on kehittänyt viime vuosien aikana myös ohjusarsenaaliaan siten, että sen ohjukset riittävät kohta kantamaan ydinasekärjen ei ainoastaan Israeliin vaan myös Eurooppaan mukaan lukien Skandinavian maat.

Edellinen on siis faktaa. Seuraavaksi otamme kuvitteellisen tilanteen. Iran esittää muutamalle EU:n maalle mukaan lukien Suomi ultimaatumin: ”Ydinkärkiohjuksemme on suunnattu kohti maatanne, koska pyritte alistamaan meidät. Ne laukaistaan heti kun tilanne niin vaatii, ellei maanne irtaannu välittömästi EU:n yhteisesti sopimasta pakotteesta. Haluamme vastauksen vuorokauden sisällä.”

Mitä vastaa Niinistö? Mitä vastaa Haavisto? Mitä tekee Niinistö? Mitä tekee Haavisto? Tämä on se tilanne missä presidenttiä tarvitaan. Muu on höttää...

Jorma Kyppö

Laukaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Suomen uusin ja rumin?

Saksa jyrää Euroopassa!

Seniorikortin hankala uudistus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Jalankulkija on turvaton tietyömaan kaaoksessa

Mielipide: Kohti kestävää energiatuotantoa

Mielipide: Isännöitsijällä eri näkemys perukirjasta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.