Kysymys on inhimillisyydestä

Kapteeni Kaarna sanoi Tuntemattomassa sotilaassa: Oikeus seuraa aina voittajan miekkaa. Samassa romaanissa Kariluoto kysyi Koskelalta: Miten Suomen käy? Miten meidän kaikkien käy? Koskelan vastaasi, että niin kuin hävinneille käy, luu kurkkuun!

Oikeudenmukaisuudelle ei ole olemassa kirjoitettuja sääntöjä.

Miten tässä maassa pitkäaikaistyöttömälle käy?

Vastaus on Koskelaan lainaten: Luu kurkkuun.

Sosiaalinen oikeudenmukaisuus ei tule lainsäädännöstä. Sosiologi Hans Joasin mukaan se tulee ihmisarvon pyhyyden tunnustamisesta. Kuinka nälkäkuolemaa tekevä lapsi voisi tunnustaa minun pyhyyteni? Ja missä minun pyhyyteni on, jos annan lapsen kuolla nälkään? Oikeudenmukaisuus seuraa aina voittajan miekkaa.

Me länsimaat voitimme sortaen maailman. Mutta voisiko nykyinen miekkamme olla oikeudenmukaisempi? Voisi, väitän, ja unohdetaan jo se miekka. Absoluuttista oikeudenmukaisuutta on mahdoton ihmiskunnan saavuttaa. Kuitenkin suhteellinen sosiaalinen oikeudenmukaisuus on pitkälti äänestäjien asia.

Filosofi Martha Nussbaumin ajatuksissa on paljon meille kaikille mietittävää. Kuinka voimme taata vähimmäisolosuhteet, ihmisarvoiseen elämään yhteiskunnassamme niille, jotka eivät osaa oikeuksiaan vaatia? Dementoituneet, vammaiset, kieltä ymmärtämättömät, syrjäytyneet, pienipalkkaiset, yksinhuoltajat. Niiden lista on pitkä ihmisistä, jotka eivät saa ääntään kuuluviin. Ovatko he ihmisiä, jotka halutaan lakaista pois? Onko heille voittaja työntänyt jo luun kurkkuun? Nämä ovat kysymykisiä ihmisille, jotka ovat huolissaan ihmisyydestä.

Perussuomalaisten oikeudenmukaisuus on lopulta voittajan miekan seuraamista. Yli 80 prosenttia ei kuitenkaan äänestänyt perussuomalaisia.

Ei pidä sokeasti ajatella nukkuvien puoluetta, sillä nukkuvat voivat herätä. On ajateltava heitä, joita kukaan ei puolusta ja heitäkin, jotka eivät koskaan tähän maailmaamme esimerkiksi vamman syystä herää.

JARI PIRHONEN YTK Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Kirja on seikkailu

Vanhus- asiassa tarvitaan ryhtiliike

Kotoutus on hyvällä mallillla

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Tekeekö seksuaalikasvatus nuorista helppoja uhreja?

Tulevaisuuden hoiva

Numerot kertovat aina ihmisistä, kokoomus

Ken on syyllisin?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.