Lääkäreiden määrä kasvaa jatkuvasti

Keskisuomalainen käsitteli pääkirjoituksessaan korkeakoulujen, erityisesti lääketieteellisen, aloituspaikkojen määrän lisäämistä (KSML 27.6.).

Lääketieteellisen sisäänottomääriä on jo nostettu. Vuonna 2019 valmistui kotimaasta 657 lääkäriä. Tänä vuonna lääketieteen opinnot aloittaa 725 opiskelijaa.

Lisäksi ulkomailla lääkäriksi opiskelee yli 1 100 opiskelijaa. Vuodesta 2010 lääkäreiden määrä Suomessa on noussut yli kahdella tuhannella.

Laadukas opetus vaatii rahoituksen, tarpeeksi isot tilat ja riittävästi opettajia. Tietotaito ei kerry pelkästään luennoilla: Teoria vaatii rinnalleen lukuisia pienryhmäopetuksia ja potilaskontakteja.

Opiskelijamäärien nostoa olisi seurattava koulutuksen järjestämiseen riittävät resurssit, mikä ei ole tähänkään asti toteutunut eikä tälläkään kertaa ollut riittävää rahoitusta saatavilla.

Lääkäreiden työmarkkinat ovat hyvät vain määrällisesti, ei laadullisesti: Kiireiset terveyskeskukset eivät ole houkuttelevia työpaikkoja. Taitava johtaminen, moderni työskentelykulttuuri ja inhimillinen työmäärä houkuttelevat töihin alalla kuin alalla.

Vuonna 2019 JYTE sai Nuorten Lääkärien yhdistyksen koulutuspaikkakyselyssä vain kolme tähteä, kun viisi on maksimi. Edeltävänä vuonna 2018 tulos oli vain yksi tähti ja NPS -30. Suositan Keski-Suomea ottamaan strategiseksi tavoitteekseen olla jatkossa viiden tähden koulutuspaikan tarjoaja.

Terveyskeskusten lääkäripula ei helpota opiskelijamääriä nostamalla, joten on keskityttävä parantamaan työpaikkoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Kaukolämmön kilpailukyvystä huolehdittava

Mielipide: Liikenteeseen saatava ennakoivaa silmäpeliä

Mielipide: Tasa-arvo ei ole kehollista

Lyhyet

Lyhyet

Korona vallan välineenä?

Mielenterveys- palvelut nyt tiukassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.