Lääkärikato rassaa potilaita

Vielä kerran haluan tuoda julki pienen ihmisen mielipiteen paljon kuohuttaneesta ja lehtipalstoja kuluttaneesta asiasta, lääkäripulasta - vai pitäisikö käyttää mieluummin sanaa lääkärikato.

Vastikään sain sairauteeni liittyvällä hoitajan rutiinikäynnillä kuulla jääneeni ilman omalääkäriä ja että terveyskeskuksestani puuttuu tällä hetkellä kolme väestövastuuta tekevää lääkäriä. Viime vuoden puolella menetin silloisen omalääkärini ja olen sen jälkeen tehnyt tuttavuutta uuden lääkärini kanssa, jonka sain tänään kuulla siirtyneen toiselle väestövastuualueelle.

Tietenkin juuri, kun hän ehti tutustua potilastietoihini ja minuun persoonana. Asia ei ehkä olisi minulle niin merkityksellinen, jos asioisin terveyskeskuksessa vain muutaman kerran vuodessa, mutta useampaa pitkäkestoista ja vakavaa sairautta sairastavana ihmisenä asioimiskertoja tulee hyvinkin monia vuosittain.

Koen tämänhetkisen lääkäritilanteen hyvin turhauttavana ja epäoikeudenmukaisena. Lisään joukkoon myös sanan turvattomuus, mikä on tällä hetkellä päällimmäisenä mielessä. Ymmärrän, että lääkäreistä on pulaa ja aluejaot ovat maantieteelliset.

On silkkaa huonoa tuuria, että olen nyt yksi niistä ties miten monesta jyväskyläläisestä, joka on jäänyt ilman lääkäriä. Pienten lasten äitinä pidän myös ensiarvoisen tärkeänä, että päivystysaikoja on annettavissa akuuteissa tilanteissa kaikille kaupunkilaisille. Silti systeemissä on mielestäni jotain mätää, jos meitä pitkäaikaissairaita ei noteerata tässä järjestelmässä mitenkään?

Etenkin nuoret, työkyvyttömät, työelämään vielä tähtäävät terveyskeskuksen asiakkaat, tarvitsevat ammattitaitoisen omalääkärin, jonka hallussa on koko sairauskirjo ja niiden hoitotasapaino.

Hoidon rikkonaisuus, epäsäännöllisyys ja lääkärin vieraus luo turvattomuutta, joka ei tue asiakkaan toipumista. Pitkäaikaissairaiden kohdalla lääkäripulan vaikutukset eivät ole vain tässä hetkessä vaan pahimmassa tapauksessa näkyvät vielä vuosien päästä.

ELINA MIETTINEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen kotiin

Perussuomalaiset ja halpatyövoima

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lasten hyvinvointi erilaistuu ja eriarvoistuu Suomessa

Outoa ja tahallista väärinymmärrystä

Suomen peruskoulun kohtalonkysymys

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.